Odbrana traži odlaganje nastavka sudjenja

Izvor: S media, 14.Sep.2009, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana traži odlaganje nastavka sudjenja

Odbrana Franka Simatovića, nekadašnjeg pomoćnika bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića, zatražila od Hašskog tribunala da optuženi bude pušten na privremenu slobodu.

Zastoj u sudjenju u slučaju Stanišić-Simatović nastao je jer je nedavno izmenjen pravni tim, kao i zbog iznenadne smrti advokata Zorana Jovanovića, početkom avgusta.

Sudsko veće Haškog tribunala navelo je u današnjem saopštenju da bi eventualno odobrenje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << privremene slobode podrazumevalo i neophodne stalne kontakte sa optuženim, kako bi slučaj u najkraćem roku bio pripremljen.

U saopštenju je takodje navedeno da optuženi, kada je jednom priveden, ne može da bude oslobodjen, osim po odluci Sudskog veća, i to ako država u kojoj će on boraviti tokom privremene slobode garantuje da će se on pojaviti na sudjenju, da će mu omogućiti kontakte sa Haškim sudom i da neće predstavljati opasnost za svedoke u procesu.

Haški tribunal napominje i da je u svim dosadašnjim slučajevima, kada su optuženi bili puštani na privremenu slobodu, Srbija garantovala da će svi postavljeni uslovi biti ispunjeni.

Sudjenje Simatoviću i Stanišiću ponovo je pokrenuto u junu ove godine, posle duge pauze zbog Stanišićevih problema sa zdravljem - osteoporoze, problema s bubrezima i depresije.

Stanišiću i Simatoviću sudi se za zločine tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, počinjenim izmedju 1991. i 1995. godine.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.