Odbrana napada dokaze Uskoka

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 04.Feb.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana napada dokaze Uskoka

Prema odluci sudskog veća, u procesu za ubistvo Ive Pukanića svedočiće i advokat optuženog Roberta Matanića

ZagrebSudsko veće na suđenju za ubistvo novinara i suvlasnika nedeljnika „Nacional” Iva Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića odobrilo je juče zahtev odbrane optuženih da na idućoj raspravi, 15. februara, svedoči advokat Zvonimir Zebec. Zebec je prvi advokat optuženog Roberta Matanića koji je, kako tvrdi Matanić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << uticao na njega da Uredu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) da lažni iskaz o naručiocima ubistva.

Županijski sud u Zagrebu će naknadno doneti odluku o zahtevu odbrane za svedočenjima glavnog državnog tužioca Hrvatske Mladena Bajića, direktora Uskoka Dinka Cvitana i navodnog naručioca Pukanićevog ubistva Sretena Jocića, poznatijeg kao Joca Amsterdam.

Odbrana optuženih zatražila je da se iz sudskog spisa kao nezakoniti izbace ključni dokazi na kojima Uskok zasniva optužnicu, kao što je svedočenje krunskog svedoka Tomislava Marjanovića i crnogorskog preduzetnika Ratka Kneževića. Kako je rečeno na sudu, naknadno će biti odlučeno i o tome hoće li se kao nezakonito odbaciti svedočenje Marjanovića.

Sudsko veće je odlučilo da će biti ispitani svi svedoci koji su predloženi u optužnici, uključujući crnogorskog biznismena Ratka Kneževića, koji je za Pukanićevo ubistvo optužio svog kuma, Mila Đukanovića i „duvansku mafiju”.

U toku suđenja biće pročešljani svi snimljeni razgovori i SMS-ovi između optuženika, ce-dei sa zapisima optuženog Amira Mafalanija, mobilni telefoni krunskog svedoka kao i sva dokumentacija i predmeti koji su oduzeti optuženima. Odbijen je zahtev odbrane o svedočenju advokata Zorana Pilipovića, koji je navodno Robertu Mataniću savetovao da ne razgovara s policijom. Naknadno će biti odlučeno i o tome hoće li se veštačiti Pukanićevi sefovi, a zatražen je izveštaj zatvora u Holandiji o boravku Sretena Jocića.

Podsetimo da je iznoseći svoju odbranu prvooptuženi Robert Matanić rekao da su egzekutori Željko Milovanović i Bojan Gudurić, koji jedini od optuženih ne prisustvuju suđenju, ali je dodao i da više ne tvrdi da su naručioci Jocić i Slobodan Đurović, kako je to tvrdio u istrazi.

Hrvatski mediji juče su nagađali da bi Bojan Gudurić, koji se predao policiji u Banjaluci i pristao da bude izručen Hrvatskoj, mogao da dobije status pokajnika u ovom slučaju i da bi u roku od deset dana mogao da bude izručen Hrvatskoj.

Prema optužnici Uskoka, ubistvo Pukanića je organizovano kako bi bi on bio onemogućen da u medijima u Hrvatskoj i susednim zemljama iznosi novinarska saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti.

Beta, Tanjug

[objavljeno: 05/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.