Odbačen Šaranovićev zahtev za izuzeće celog Višeg suda

Izvor: RTS, 17.Jan.2018, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačen Šaranovićev zahtev za izuzeće celog Višeg suda

Apelacioni sud u Beogradu odbacio je zahtev za izuzeće kompletnog beogradskog Višeg suda iz postupka protiv Vladimira Šaranovića (41), osumnjičenog da je u decembru 2015. godine ubio advokata Vladimira Zreleca na Vračaru.
Ovaj zahtev podnela je Šaranovićeva odbrana jer oštećena u tom postupku - supruga ubijenog advokata, radi kao sudija Višeg suda, pa je izuzeće svih njenih kolega traženo kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi se, prema mišljenju odbrane, osigurao objektivan i pravičan krivični postupak.

"Predlozi Šaranovićevog branioca za izuzeće sudije za prethodni postupak koji je Šaranoviću odredio pritvor kao i predsednika Višeg suda su odbijeni kao neosnovani", rekla je za Tanjug portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.
Apelacioni sud smatra da zahtevom nisu navedene konkretne okolnosti koje bi dovele u sumnju njihovu nepristrasnost.
Što se tiče odbačenog zahteva za izuzeće svih sudija Višeg suda, Apelacioni sud navodi, da prema zakonu, stranke i branioci mogu da traže samo pojedinačno izuzeće sudije, a ne svih sudija u sudu.
Šaranović je uhapšen 9. januara u okolini Zrenjanina, nakon čega je sproveden pravo u Okružni zatvor u Beogradu jer je za njim još u novembru 2017. bila raspisana poternica, kada mu je određen i pritvor.
Njemu je Viši sud nakon hapšenja postavio branioca po službenoj dužnosti, koji je podneo pomenuti zahtev za izuzeće, kao i žalbu na rešenje o određivanju pritvora.
Odluka o žalbi očekuje se narednih dana.
Šaranoviću je pritvor određen po svim tačkama predviđenim Zakonikom o krivičnom postupku (opasnost od bekstva, bojazan da će uticati na svedoke, ponoviti krivično delo, zbog težine dela i zaprećene kazne kao i zbog uznemirenja javnosti).
U narednom periodu očekuje se da Šaranović bude saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje vodi istragu protiv njega za krivična dela teško ubistvo i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zbog marihuane koja je pronađena u stanu u kojem je boravio sa suprugom.
Šaranović se sumnjiči da je iz kola u pokretu 1. decembra 2015. godine izrešetao advokata Zreleca ispred zgrade u kojoj je imao advokatsku kancelariju na Vračaru, a inače je bio branilac njegovog rođaka Slobodana Šaranovića koji je prošlog februara ubijen u Budvi.
Tri nedelje nakon oružanog napada, beogradski advokat je podlegao povredama u Urgentnom centru.
Šaranovićeva supruga Nataša kao i pomagač u skrivanju nakon ubistva Nenad Milojković uhapšeni su 14. novembra 2017. godine u akciji policije koja je sprovedena 14. novembra prošle godine na Kanarevom brdu u okviru potrage za Šaranovićem.
Ona se tereti za krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, a Milojković za pomoć učiniocu posle izvršenja krvičnog krivičnog dela.
Njima je 12. januara ukinut pritvor i pušteni su da se brane sa slobode, s tim što je Nataši Šaranović određen kućni pritvor uz elektronski nadzor.
Policija je nakon njihovog hapšenja saopštila da je Nataša Šaranović uhapšena u stanu na Kanarevom brdu, u kome je neprijavljeno boravila sa svojim suprugom, i da je u stanu pronašla oko pola kilograma marihuane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.