Izvor: Politika, 02.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Vardara do Triglava uhapšeno 77 krijumčara ljudi

Policije bivših jugoslovenskih republika presekle kanal kojim su Albanci i Turci ilegalno prebacivani u EU Policije bivših jugoslovenskih republika uhapsile su u zajedničkoj akciji, sprovedenoj na svojevremeno opevanom prostoru od Vardara do Triglava, 77 članova organizovane kriminalne grupe koja je krijumčarila Albance i Turke u Evropsku uniju. U Posebno odeljenje Okružnog suda u Beogradu sprovedeno je 11 osoba, zbog sumnje da su članovi ove međunarodne kriminalne grupe.
Direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << policije MUP-a Srbije Milorad Veljović rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali direktori policija zemalja iz regiona, da je time presečen još jedan od kanala organizovanog krijumčarenja ljudi.

Uhapšen je vođa grupe Vesel Jakupi, kao i Selimon Saliki koji je, prema Veljovićevim rečima, povezan sa "terorističkim aktivnostima" na Kosovu i Metohiji i jugu Srbije. U Srbiji je u ovoj akciji uhapšeno 11 osoba, u Hrvatskoj 16, u Makedoniji 19 u Bosni i Hercegovini 10 i u Sloveniji 21.

Ilegalni imigranti su pripadnicima kriminalne grupe plaćali dve do tri hiljade evra da budu prebačeni u države EU. Ruta preko koje su prebacivani, išla je od Istanbula, preko Tirane, Prištine, Beograda, Zagreba i Ljubljane do zemalja EU.

Članovi grupe su prebacivali ilegalne emigranate iz Turske i Albanije, sa teritorije Kosova i Metohije, na područje Preševa, a zatim do Beograda i Novog Sada, navodi MUP. Tu su ih preuzimali drugi članovi te kriminalne grupe i ilegalno ih prebacivali u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i dalje u države Evropske unije.

U Srbiji su istražnom sudiji privedeni Muhamed F. (40) iz sela Nesalce, opština Bujanovac i Selimon S. (38) i Ramadani R. (42), obojica iz mesta Rajinci u opštini Preševo. Privedeni su i Zoran D. (42), Ivica Đ. (42), obojica iz Vranja, kao i Saša K. (39) sa fiktivnim prebivalištem u Vranju i neprijavljenim boravištem u Bujanovačkoj banji. Zvonko B. (47) iz Peći, Žarko B. (45) iz Rakovca, Milivoj B.(47) iz Kaća, Blagoje Z. (45) iz Zemuna i Gordan M. (43) iz Novog Sada, takođe su privedeni u Posebno odeljenje Okružnog suda.

Direktor policije Hrvatske Marijan Benko rekao je na konferenciji za novinare da je grupa preko Hrvatske prebacila 86 ljudi od čega je zaradila više od 130.000 evra. Dva pripadnika "hrvatske grupe" su u bekstvu.

D. Telesković

[objavljeno: 02.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.