Očuh gajtanom slomio rebro šestogodišnjaku

Izvor: Blic, 19.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Očuh gajtanom slomio rebro šestogodišnjaku

ČAČAK - Šestogodišnji B. P. iz Čačka primljen je na odeljenje dečje hirurgije čačanske bolnice sa teškim povredama, a sumnja se da mu ih je gajtanom naneo očuh Vladan Matović (34). Dečaku je konstatovan prelom rebra, mnogobrojni podlivi, hematomi i posekotine po glavi i telu. Uhapšeni Matović će uz krivičnu prijavu biti sproveden istražnom sudiji Okružnog suda.

Dečaka su u bolnicu u ponedeljak po podne dovezli prababa i ujak iz sela Srezojevaca, udaljenog tridesetak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kilometara od Čačka, pošto su majka i njen nevenčani suprug Vladan Matović, posle premlaćivanja poslali B. P. tokom vikenda autobusom u selo.

Povrede po celom telu: Šestogodišnji B. P. u čačanskoj bolnici

- Kada je B. P. primljen na dečje odeljenje, konstatovali smo prelom rebra na levoj strani i mnogobrojne modrice i posekotine po čitavom telu. Povrede su stare nekoliko dana, a neke od njih ponavljane su u dužem intervalu. Na telu dečaka uočili smo i brojne ožiljke, što ukazuje na kontinuirano zlostavljanje mališana - izjavio je doktor Zoran Romandić i dodao da će dečak biti zadržan na bolničkom lečenju desetak dana.

Jovana Erića, dežurnog u Centru za socijalni rad, policija je u ponedeljak u 19 sati obavestila da je na dečje odeljenje primljen pretučeni dečak. Iako godinama radi u ovoj službi, kaže da se sa tako drastičnim primerom zlostavljanja nije sreo.

- Bio sam šokiran. Do sada nisam video da je neko dete do te mere pretučeno kao šestogodišnji B. P. Povrede su bile uočljive svuda, na licu, leđima, grudima. Dete je bilo preplašeno i zbunjeno, a u očima mu se mogla videti povređenost i tuga - kaže Erić. On navodi da će Centar za socijalni rad preduzeti sve mere za zbrinjavanje deteta, nakon što napusti bolnicu.

- Radićemo na trajnijem zbrinjavanju dečaka jer je očigledno da je on godinama zanemarivan. U ovom trenutku još ne mogu da kažem šta će biti sa roditeljskim pravima majke i oca - kaže Erić.

Dvadeset petogodišnja majka, čije ime za sada nije objavljeno, već neko vreme živi u vanbračnoj vezi sa Matovićem, višestruko osuđivanim za provale, krađe i druga dela. Sa njim je u devetom mesecu trudnoće, dok sa ocem dečaka, koji živi odvojeno od porodice, ima još dve ćerke, mlađe sestre B. P. Devojčice žive u selu Srezojevci sa prababom, a Jovan Erić kaže da su one solidno zbrinute.

Osumnjičeni Matović je uhapšen u utorak i policija je protiv njega podnela prijavu zbog nasilja u porodici. Sumnjiči se da je od 11. do 13. marta dečaka tukao gajtanom, rukama i nogama po čitavom telu. Sa krivičnom prijavom, Matović će biti priveden istražnom sudiji Okružnog suda u Čačku.

U Centru za socijalni rad, posle ovog slučaja apeluju na sve koji imaju saznanja da se u njihovoj okolini događaju ovakve situacije to odmah prijave policiji.

- Bez prijave ne možemo da znamo šta se događa u pojedinim porodicama, a sigurno je da ovaj slučaj nije jedini primer nasilja u porodici u ovom gradu - kažu u Centru za socijalni rad.

Pretukla ga majka u nervnom rastrojstvu

Dan nakon što je u čačansku bolnicu primljen B. P., na isto odeljenje stigao je i desetogodišnji A. P. Učenika četvrtog razreda u bolnicu je dovela učiteljica nakon što je na času fizičkog primetila da dečak ima brojne podlive i ogrebotine po telu. Ispostavilo se da se radi o još jednom slučaju nasilja u porodici, jer je dečakova teško bolesna majka, u nervnom rastrojstvu brutalno pretukla sina. Dečak je zadržan na bolničkom lečenju, a slučaj je prijavljen Centru za socijalni rad.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.