Obračun navijača noževima, dvoje novinara pretučeno

Izvor: Politika, 12.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obračun navijača noževima, dvoje novinara pretučeno

Novosadska policija privela 30 učesnika tuče navijača fudbalskih klubova Partizan i Vojvodina

Novi Sad – Na Trgu slobode u Novom Sadu juče oko podneva došlo je do žestoke masovne tuče više desetina navijača fudbalskih klubova Partizan i Vojvodina, koji su ovde juče igrali prvenstvenu utakmicu Meridijan lige, sa teškim posledicama po najmanje četvoricu njih koji su primljeni na Odeljenje urgentne hirurgije Kliničkog centra Vojvodine.

Novosadska >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << policija privela je juče 30 osoba, od kojih devet maloletnika, zbog učestvovanja u tuči navijača fudbalskih klubova Partizan i Vojvodina u Novom Sadu. U tuči je teško povređen Dejan P. (26) iz Zemuna, koji se samopovredio padom prilikom trčanja i slomio ruku, navodi se u saopštenju.

Tri osobe su lakše povređene, a jedan od njih, Ratko M. (27) iz Bora, zadobio je ubodnu ranu nožem, dodaje se u policijskom saopštenju.Tokom tuče, jedno lice je aktiviralo pirotehničko sredstvo „topovski udar” od kojeg, međutim, nisu nastupile nikakve posledice, navela je policija.

Prema svedočenju očevidaca, radi seo sukobu partizanovaca koji su stigli„u sopstvenoj režiji" (organizovani dolazak navijača koji su pristizali vozovima od železničke stanice do stadiona „Karađorđe" obezbeđivala je policija) i sa svojim fudbalskim protivnicima započeli sukob u najstrožem centru grada.

Šta je bio povod za pravo ratište na centralnom gradskom trgu upravo ispituje novosadska policija koja je uspela da liši slobode i u Policijsku upravu privede više od deset aktera, za kojima su na asfaltu ostale mnogobrojne lokve krvi, okrvavljeni noževi, palice, a u tuči su korišćene i eksplozivne materije.

Kako je za „Politiku"izjavio dr Zoran Đermanov, upravnik Odeljenja urgentne hirurgije u Kliničkom centru, zbrinuta su četiri lica i niko se ne nalazi u životnoj opasnosti. To su Ratko M. (28) iz Bora, Milan G. (22) iz Zemuna, Boris B. (30) iz Beograda i Dejan P. (27) iz Zemuna. Ratko M. je dosta iskrvario zbog posekotina nožem, ali nakon ukazivanja adekvatne pomoći on bi tokom dana, zajedno sa Borisom B. i Dejanom B., trebalo da bude otpušten na kućni oporavak.

Najteže je povređen Dejan P. kome je,pored ostalog, slomljena ruka. Lekari će naknadno odlučiti o njegovom daljemzbrinjavanju.

Navijačima kao da nije bilo „dovoljno" što su se međusobno potukli, već su, kako je juče saopštio kolegijum Radio-televizije Panonija iz Novog Sada, nasrnuli i na ekipu ove medijske kuće – kamermana Milana Antonijevića i novinara informativne redakcije Biljanu Gavrić.

Oni su se sticajem okolnosti zatekli u centru grada, a kada je pokušao da snimi tuču kamerman je od huligana dobio batine da bi mu potom oduzeli i oštetili kameru. Kameru su mu potom vratili, ali bez snimljenog materijala.

– Policijska uprava je, zbog povećanog rizika pod kojim se igra utakmica, preduzela sve preventivne mere, počev od adekvatne kontrole navijača na samom stadionu i to od ulaska na tribine do razdvajanja njihovih tabora kordonima.

Uz apel da svojim postupcima i ponašanjem doprinesu održavanju javnog reda imira. Najavili smo i da će na osnovu člana 69. Zakona o policiji biti organizovano snimanje prilaznih pravaca i ulaza na stadion. Međutim, iako nismo isključili mogućnost da će do incidenata doći i na drugim područjima grada,nemoguće je „pokriti" baš svaki kvadratni metar gradskih kvartova. Ipak, policija je uspela da u ovom slučaju spreči znatno teže posledice i uveren sam da ćemo istragom brzo doći do identiteta počinilaca ovog obračuna – izjavio je portparol Policijske uprave Stevan Krstić.

S. Živković

[objavljeno: 13/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.