Izvor: B92, 07.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O svedočenju veštaka iz Vizbadena

Beograd -- Na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića, advokati odbrane izneli su niz primedaba na svedočenje veštaka iz Vizbadena.

Advokati optuženih na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića izneli su pred Specijalnim sudom primedbe na svedočenje veštaka-balističara iz nemačkog kriminalističkog instituta u Vizbadenu. Ocena advokata optuženih je da se nalaz tog instituta ne može uzeti kao dokaz.

U dopunskom nalazu instituta u Vizbadenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je juče svedočenjem putem video-konferencijske veze potvrdio veštak Bernd Salzinger, navodi se da je Đinđić, kada je pogođen, bio leđima okrenut zgradi Vlade i da je pucano iz pravca Ulice admirala Geprata.

Zamenik specijalnog tužioca Jovan Prijić nije imao primedbe na svedočenje Salzingera, kao ni advokati oštećenih.

Advokat prvooptuženog Milorada Ulemeka, Slobodan Milivojević, rekao je da je izveštaj instituta u Vizbadenu urađen na osnovu "samo jednog dokaza - čaure" i na osnovu nalaza veštaka medicinske struke Dušana Dunjića.

Nenad Vukasović, branilac Zvezdana Jovanovića, optuženog da je ispalio hitac koji je usmrtio Đinđića, rekao je da je izveštaj iz Vizbadena "jednosmeran i nekompletan", jer nemačkom institutu nisu poslate fotografije zgrade u Birčaninovoj 6-8 niti merenja sa ponovljenog uviđaja u februaru.

Provooptuženi Milorad Ulemek rekao je da je izveštaj iz Vizbadena "manjkav i da se ne može uzeti zdravo za gotovo", pošto je nemačkom institutu dostavljeno "samo ono što odgovara" nalazima Dunjića i veštaka balističara Milana Kunjadića, iako je o "položaju tela premijera bilo i drugačijih svedočenja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.