Izvor: B92, 03.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova metodologija likvidacija

Beograd -- Način na koji je juče u Beogradu ubijen Goran Mijatović do sada nije zabeležen na beogradskim ulicama.

Posle relativnog zatišja, na beogradskim ulicama ponovo je došlo do obračuna koji bi se mogli nazvati mafijaškim. Profesionalna ubistva uglavnom su do sada izvršavana pucnjima iz automobila u pokretu ili dizanjem u vazduh automobila žrtve. Juče je u obračunu primenjen novi metod - eksploziv stavljen pod prethodno ukraden "audi", parkiran pored vozila mete, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zatim sačekan pogodan momenat za aktiviranje ekploziva.

Goran Mijatović, predsednik FK Bežanija, očevidac atentata na Vuka Draškovića, ubijen je juče bombom postavljenom pod automobil, a stradao je i njegov telohranitelj Slavko Novaković. Mijatović je od ranije poznat beogradskoj policiji, a u tzv. Beloj knjizi MUP-a Srbije označen je kao jedan od vođa bežanijskog klana.

Novinar Vojislav Tufegdžić, koji godina pravi priče o organizovanom kriminalu, kaže da nema sumnje da je Goran Mijatović bio klasični kriminalac. Ono što predstavlja opasnost je novi metod koji je primenjen u obračunu.

"Ovo je neki sasvim novi način likvidacije, veoma opasan po građane, srećom sada oni nisu bili ugroženi. Ne znam koliko bi to zaustavilo ubicu da je nailazio neko poptuno nevin i stradao. Kriminal je teško preduprediti u gradu koji je ipak veliki", smatra on.

"Važni efikasno pravosuđe i policija"

U Beogradu postoji dvesta kriminalnih grupa koje su registrovane još u tzv. Beloj knjizi MUP-a Srbije.

Direktor Kriminološkog instituta Dobrivoje Radovanović podseća da država ima policiju i sudstvo pomoću kojih efikasno može da suzbije organizovani kriminal i da ga svede na razumnu meru.

"Organizovani kriminal će trajati i dalje nezavisno od toga da li će država da se demokratizuje ili ne, da li će ići bržim ili sporijim ekonomskim razvojem. Naravno, sa tim na žalost ići će i kriminal nasilja, kada kriminalne grupe dele teritorije, ulaze u nove poslove ili se međusobno razračunavaju", kaže Radovanović za B92.

Radovanović smatra da jednom uspostavljan organizovani kriminal teško može biti pobeđen, a da država mora da odluči da ga svede na nivo da on ne ugrožava funkcionisanje institucija.

"Država se može boriti na više načina, a to su efikasno pravosuđe i policija, odnosno efikasne istrage, brze presude i odgovarajuće kazne. Nažalost, nama dosta toga nedostaje u sva tri segmenta, pa će država morati da uloži dosta napora", kaže Radovanović.

Ubistvo Mijatovića poslednje je u niz ubistava ljudi koji su se bavili kriminalom i ujedno vodili fudbalske klubove.

U poslednjih 11 godina do danas u Beogradu je ubijeno 6 vlasnika više klubova – Železnika, Obilića, po dva vlasnika Zvezdare i Bežanije.

Pre četiri meseca u ćeliji u Centralnom zatvoru, samoubistvo je izvršio Miko Brašnjević, vlasnik OFK Beograd, pritvoren zbog sumnje da je bio član tzv. stečajne mafije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.