Izvor: Blic, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemoguće izračunati štetu izazvanu požarima

Gubitak i štetu koju su prirodi naneli požari u Srbiji ovog leta nije moguće izračunati, rekla je danas direktorka Zavoda za zaštitu prirode Srbije Lidija Amidžić.

"Nestanak humusa i biodiverziteta kao posledice požara i poremećaj podzemnih voda koje se napajaju iz šuma nemaju cenu", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Prema njenim rečima, potrebno je agnažovanje ogromne radne snage za sanaciju posle požara.

Lidija Amidžić je istakla da požari >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Srbiji nigde nisu zahvatili zemljište koje je u prvom stepenu zaštite države i da su, uglavnom, uzrokovani nemarom.

Ona je navela da je na Staroj planini izgorelo 960 hektara šume, u Deliblatskoj peščari 546,79 hektara, na Šar planini 124, u Sićevačkoj klisuri 85 hektara, u Rtnju 869 hektara šume i pašnjaka, dok je na Fruškoj gori i Tari požar zahvatio po četiri hektara šume.

U Đerdapu je procenjena šteta na nešto manje od 14,3 miliona dinara, a izgorelo je 592 hektara šume. Na Mokroj gori je izgorelo 100 ari šume, dodala je ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.