„Nema prevare, sve smo legalno stekli“

Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nema prevare, sve smo legalno stekli“

BEOGRAD - Članovi porodice bivšeg direktora Elektrodistribucije Beograd Branislava Uskokovića ocenili su juče u zajedničkom saopštenju da odluka Okružnog suda u Beogradu o privremenom oduzimanju njegove i imovine članova njegove porodice predstavlja „tačku na i“ u nizu nezakonitosti i surovog progona.

„Neverovatno je da sud ne poštuje član 16. Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji se odnosi na tajnost podataka i da svojim saopštenjem oglašava >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << šta je to sud odlučio, a da prethodno tu odluku nisu dobili oni na koje se ona odnosi“, navode članovi Uskokovićeve porodice.

„Uzeli su nam dedovinu“

„Apsurdno je da smo morali da dokazujemo i sticanje ili nasleđivanje imovine 10, 20 ili 30 godina pre izvršenja navodnog krivičnog dela za koje se tereti Branislav Uskoković“, pišu u saopštenju članovi njegove porodice.

„Mnogi od nas su godinama radili u inostranstvu, neki i preko 25 godina i stekli inostrane penzije i strana državljanstva“, dodaje se u saopštenju.

Članovi Uskokovićeve porodice traže od državnih organa da preduzmu sve što mogu da odmah prestane ovakav progon i najavljuju da će, u suprotnom, biti prinuđeni da se obrate za pomoć svim evropskim i svetskim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

„No, to je samo tačka na i u nizu nezakonitosti i surovog progona kojem smo svi mi, ne samo Branislav Uskoković, izloženi sve ove godine“, ukazuju Uskokovićeve ćerke i zetovi, Lidija i Milan Bukvić, Snežana i Veljko Nikolić i Jelena i Igor Mitrović.

U saopštenju se ocenjuje da je potpuno smešno da se portparol suda poziva na činjenicu da sud cenio obimne dokaze prikupljene finansijskom istragom.

U toku postupka sud se, navodi se u saopštenju, pozivao na nepotpunu i šturu dokumentaciju o Uskokovićevim prihodima i članova njegove porodice koju je dostavila policija.

U saopštenju se dodaje da su Uskoković i članovi njegove porodice odgovorili dostavljanjem obimne pisane dokumentacije o sopstvenim prihodima, „koji otklanjaju svaku sumnju da postoji očigledna nesrazmera između prihoda i imovine“.

Po spisku nekretnina objavljenih u javnosti, nijedna od njih nije vlasništvo Branislava Uskokovića, napominju članovi porodice i tvrde da im nijednu od tih nekretnina Uskoković nije kupio, niti im je poklonio.

Kao direktni učesnici na ročištu za privremeno oduzimanje imovine, i pored roka od pet dana od uručenja poziva do ročišta, članovi Uskokovićeve porodice su, kako kažu, pribavili i sudu dostavili obimnu dokumentaciju o prihodima, poslovanju njihovih privatnih preduzeća, nasledstvu, dokaze o plaćenim porezima i ostalim dažbinama državi.

ono sto je dinastija uskokovic legalno stekla je za ovih 20 godina davno potroseno na zivot na viskoj nozi.dakle sve sto imaju sad je opljackano.odeca,obuca,soljice za kafu,cackalice,kanarainac.ribice...sve im treba oduzeti.neka kopaju krompir,neka preturaju po kontejnerima to su zasluzili.

legalno i moralno steceno ne moze ni Bog oduzeti.

Da su legalno stekli i da nemaju sta da kriju ne bi sada bili toliko glasni sa pretnjama da ce podneti tuzbu evropskim sudovima vec bi tu tuzbu odavno podneli... I da su radili po 25 godina kao inzinjeri i doktori u inostranstvu i kapital pravilno investirali svejedno ne bi mogli tolki da steknu. Poznajem neke ljude koji su tokom devedesetih radili u EPS i kroz njih sam video kako se tamo bahato gazdovalo... Ili kako bi Velja Ilic rekao: "da bar kraduckate pa da vam progldamo nego kradete na veliko da svi primete pa moramo da vas hapsimo!", u ovom slucaju oduzmu imovinu mada bih ja gospodina Uskokovica ubacio malo i u aps kako bi imao vremena da razmisli gde je pogresio.

Ovo me podseca na onog vlasnika benzinske pumpe koji je tvrdio da je radio u Nemackoj pa zaradio pare da kupi pumpu. Kada su ga pitali a kako to da Nemci koji takodje rade u Nemackoj nemaju para da kupe benzinsku pumpu, nije znao sta da kaze.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.