Neizabrane sudije još ne podnose žalbe

Izvor: Politika, Fonet, 01.Feb.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizabrane sudije još ne podnose žalbe

Svaka žalba pojedinačno treba da bude pravno i činjenično obrazložena, uz analizu učinjenih povreda

Nijedan sudija koji nije prošao reizbor, ukupno njih 837, kako izgleda, još nije podneo žalbu Ustavnom sudu na ovakvu odluku Visokog saveta sudstva. Neizabrane sudije će, prema rečima Dragane Boljević, predsednice Društva sudija Srbije, to uraditi do kraja meseca kada ističe rok za podnošenje žalbi.

– Svaka žalba pojedinačno treba da bude pravno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i činjenično obrazložena, uz analizu učinjenih povreda i sa aspekta Evropske konvencije, tako da nam predstoji veliki posao. Žalba Ustavnom sudu predstavlja pravni lek rezervisan za sudije i tužioce i u njoj treba da budu navedeni konkretni razlozi zbog kojih se ona podnosi. Zato je frapantna činjenica da je Visoki savet sudstva svim sudijama koje nisu izabrane poslao identično obrazloženje – objašnjava Boljevićeva.

Prema njenim rečima, radna grupa Društva sudija Srbije radi na sastavljanju žalbi, a model koji će svaki sudija kasnije prilagoditi sebi, biće „okačen” na sajtu Društva sudija Srbije.

U obrazloženju Visokog saveta sudstva, koje je protekle nedelje počelo da stiže na adrese neizabranih sudija, nisu navedeni konkretni razlozi zbog kojih kandidati nisu ponovo izabrani za sudije. Na pravih 15 strana dokumenta, navode se imena i prezimena sudija koje „nisu izabrane u skladu sa Zakonom o sudijama i čija sudijska dužnost prestaje sa 31. decembrom 2009. godine”, dok je na poslednje dve strane ispisano obrazloženje, identično za sve kandidate.

Navodeći sadržinu odredaba Zakona o sudijama i odluke o kriterijumima i merilima za izbor sudija o načinu utvrđivanja stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i izvorima podataka za to, Visoki savet sudstva je zaključio da navedenih 837 sudija nije ispunilo pomenute kriterijume predviđene članom 45. Zakona o sudijama i pojedinim odlukama o kriterijumima i merilima za izbor sudija.

Zanimljivo je da među navedenim sudijama, koje su prema VSS, ocenjene kao nestručne, nedostojne i neosposobljeneje i sudija koji je reizabran u Osnovni sud u Vranju, kao i troje koji su izabrani za obavljanje javnotužilačke funkcije. Takođe, postoje i sudije čija imena nisu objavljena ni na listi reizabranih, ni na listi neizabranih.

M. Derikonjić

[objavljeno: 02/02/2010]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ustavnom sudu stiglo 600 žalbi bivših sudija

Izvor: Danas, 01.Feb.2010

Model žalbe Ustavnom sudu Srbije za sudije i tužioce kojima je prestala sudska i tužilačka funkcija biće izrađen do kraja februara, kaže za Danas Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.