Neće biti novog suđenja   za ubistvo Stambolića

Izvor: Blic, 04.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti novog suđenja za ubistvo Stambolića

Trećestepeno veće Vrhovnog suda Srbije odbacilo je predloge odbrane za ponovnim suđenjem optuženima za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi, saznaje „Blic".

- Stav sedmočlanog veća je da osuđujuća presuda, doneta u prvom i drugom stepenu, ne treba da se ukine. Ali, konačna odluka o ovom predmetu biće doneta u drugoj polovini jula. Tada će biti poznato da li će izrečene kazne biti potvrđene ili preinačene i kako će se veće izjasniti o činjenicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na kojima je zasnovana presuda - kaže izvor „Blica" blizak vrhu srpskog pravosuđa.

Posebno važna činjenica o kojoj sedmočalno veće mora da zauzme konačan stav jeste uloga Slobodana Miloševića u ovim zločinima, za koga je u prvom i drugom stepenu utvrđeno da je lično naredio ubistva političkih protivnika.

Prvostepeno osuđujuću presudu donelo je tročalno veće Specijalnog suda 18. jula 2005, a krajem juna 2006. potvrdilo je petočlano veće Vrhovnog suda.

Podsetimo, Milorad Ulemek Legija, koji je označen kao organizator zločina, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora. Vrhovni sud je u drugom stepenu potvrdio kaznu od 40 godina i Branku Berčeku Maćiju, za koga je utvrđeno da je pucao i na Stambolića i na Draškovića. Radomiru Markoviću, bivšem šefu DB, takođe je potvrđena ukupna kazna od 15 godina zatvora.

Leonidu Milivojeviću Leu preinačena je kazna sa 15 na 30 godina za oba zločina. Dušanu Maričiću Gumaru, poslednjem komandantu JSO koji je učestvovao u ubistvu Stambolića, kazna je smanjena sa 40 na 30 godina. Nenadu Bujoševiću Rambu, koji je učestvovao u oba zločina, kazna od 40 godina smanjena je na 35.

Nenadu Iliću Glavonji, koji je učestvovao u atentatu u Budvi, potvrđena je kazna od 15 godina.

Miloradu Bracanoviću (52), načelniku bezbednosti JSO u vreme zločina, prvobitna kazna od četiri godine zatvora smanjena je na dve godine.

Pravo da podnesu žalbu na drugostepenu presudu imali su samo Ulemek i Berček jer su osuđeni na maksimalne kazne od 40 godina. Ostali su iskoristili pravo na vanredan pravni lek. Sedmočlano veće je žalbe i vanredne pravne lekove razmatralo na javnoj sednici početkom marta ove godine. Nedavno je predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero izdala tzv. požurnicu da bi Veće donelo konačnu odluku. Kako nezvanično saznajemo, ona je od sudije zatražila da ne idu na godišnji odmor dok ne donesu odluku.

Optužnicom iz 2003. bili su obuhvaćeni Slobodan Milošević i Nebojša Pavković, načelnik GŠ Vojske SRJ, ali je postupak protiv njih razdvojen zbog suđenja u Hagu. Miloševiću se ne može suditi jer je umro, ali to nije sprečilo sud da utvrđujući činjenično stanje otkrije i njegovu ulogu. Pavkovića, koji je optužen za pomaganje, suđenje očekuje nakon završetka haškog postupka.

Vrhovni sud o krivici Miloševića

U drugostepenoj presudi Vrhovnog suda od 28. juna obrazlaže se zašto je prihvaćena činjenica da je Slobodan Milošević naredio da se ubiju Ivan Stambolić i Vuk Drašković.

„Suprotno iznetim žalbenim navodima, prvostepeni sud je pravilno utvrdio i dao razloge koje prihvata i Vrhovni sud da je Slobodan Milošević izdao nalog za ubistvo oštećenih kao političkih protivnika, a šta je utvrđeno iz iskaza optuženih Radomira Markovića u predkrivičnom postupku, optuženog Duška Maričića u predkrivičnom i istražnom postupku, optuženog Nenada Ilića u predkrivičnom postupku, svedoka saradnika Nenada Šarea, te iskaze svedoka Vuka Draškovića, Veljka Stambolića i Branislava Kovačevića", navodi se u pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.