Nazovi me kurvom i ideš u zatvor!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazovi me kurvom i ideš u zatvor!

"Nije plaćao izdržavanje za dete. Uzimao ga je i nije ga vraćao na vreme. Konstantno me je uznemiravao, kao i članove moje porodice, kojima je pričao da se drogiram i prostituišem. Pretio mi je da će mi u torbu staviti drogu kako bih završila u zatvoru i dobila otkaz. Pretio mi je da će mi ubiti brata i silovati sestru“, samo je mali segment pakla kroz koji je prolazila jedna od žrtva psihološkog nasilja u porodici. Međutim, ovaj vid maltretiranja uskoro bi, zahvaljujući prošlonedeljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << potpisivanju konvencije Saveta Evrope o sprečavanju nasilja nad ženama, u Srbiji mogao da postane krivično delo, a time i kažnjivo zatvorom!

Iako istraživanja pokazaju da je psihičko zlostavljanje najčešći oblik nasilja u porodici (41,4 odsto), u Srbiji ga relativno mali broj žrtava prijavi, a još manje nasilnika odgovara.

Šta je sve psihičko nasilje?

Psihičko nasilje predstavlja psovanje, podsmevanje, vređanje pogrdnim imenima („kurva“, „fuksa“, „debil“, „ludača“), izbacivanje iz stana, svakodnevno uznemiravanje telefonom, pretnje da će ubiti/zaklati žrtvu, maloletno dete, celu porodicu; zabranjivanje izlaska iz kuće, zaključavanje žrtve na terasi, zabranjivanje korišćenja kupatila i drugih zajedničkih prostorija, zabrana korišćenja pokućstva, kao i zasnivanje radnog odnosa, isključivanje struje, kontrolisanje razgovora, razbijanje stvari po kući, uništavanje ličnih stvari žrtve, sklanjanje naočara, buđenje u toku noći...

- Svako fizičko nasilje prati i psihičko, dok kod svake žrtve psihičkog nasilja postoji strah da će doći i do fizičkog. Žrtva nikada nije sigurna da se pretnje „ubiću te“, „sahraniću te“, „nećeš ostati živa“ i slično neće obistiniti. Psihičko nasilje podrazumeva pretnje direktne i indirektne, držanje u izolaciji, omalovažavanje i uvrede. Posledica torture je psihičko propadanje žrtve, koja na kraju poveruje da je bezvredna i nema nikakvu moć da svoj život promeni - priča za „Alo!“ Vanja Macanović, pravnica Autonomnog ženskog centra (AŽC).

- Otac mi je tražio da izvršim abortus i govorio: „Bolje da se vešaš ili baciš pod voz. Ti sa detetom nemaš šta da tražiš ovde. Kupi stvari i seli se. Ovde možeš da živiš samo ako se rešiš deteta... - poverila je sudskom istražitelju žrtva koja je trpela nasilje od oca, „osramoćenog“ njenom trudnoćom. Takvih tragičnih priča, nažalost, ima mnogo, a „Alo!“ navodi samo neke od njih: „Nazivao me je pogrdnim imenima ‚kurva‘, ‚fuksa‘, pretio je da će me sravniti sa zemljom, da će me sahraniti, da će mi polomiti kičmu“, „Zabranjivao mi je da perem zube i kosu, insinuirajući da to radim zbog nekog drugog“, „Branio mi je da se zaposlim, da idem kod roditelja i prijatelja“...

Konvencija SE predviđa uvođenje novih krivična dela - psihičkog i ekonomskog nasilja - kao i pooštravanje kaznene politike.

- Pristupanjem konvenciji SE Srbija se, pored ovog, obavezuje na uvođenje mere hitne zaštite žrtve - iseljavanja, odnosno zabrane prilaska počiniocu. Naročito važna dragocenost konvencije je formiranje posebne ekspertske grupe za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (GREVIO) - objašnjava za „Alo!“ Snežana Lakićević, državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalne politike. Konvencija podrazumeva i zaštitu dece, starih i muškaraca od nasilja u porodici. Međutim, empirijski podaci pokazuju da su žene najčešće žrtve.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.