Izvor: B92, 19.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje zemunskom klanu

Beograd -- Pred Specijalnim sudom izvođenjem dokaza nastavljeno je suđenje članovima zemunskog kriminalnog klana.

Oni su optuženi za 15 ubistava, tri otmice i napade na preduzeće Difens roud i sedište Demokratske stranke Srbije. Sudsko veće, kojim predsedava sudija Milimir Lukić, odlučilo je da zatvori za javnost deo suđenja na kojem su čitani zdavstveni kartoni iz beogradskog Okružnog zatvora optuženih Dušana Krsmanovića i Dragana Miladinovića Gageca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Odbrana je ranije tražila da njihovi zdravstveni kartoni budu pročitani kako bi bilo ustanovljeno koje su povrede Krsmanović i Miladinović imali 2003. godine, u vreme davanja iskaza u policiji i da li su te povrede posledica eventualne torture u policiji.

Miladinović se pre čitanja zdravstvenih kartona, međutim, usprotivio da njegov karton, koji je dostavljen sudu, bude pročitan, rekavši da je falsifikovan.

"Ovo je izvađeno iz kompjutera, nema nijednog potpisa, mogli su da napišu i da sam se u zatvoru porodio i rodio blizance", istakao je Miladinović i dodao da traži da na suđenju bude prikazan "originalni karton i da svedoči doktor Fjodorov".

U nastavku suđenja prikazan je zapisnik sa uviđaja izvršenog posle pokušaja ubistva Ljubiše Buhe Čumeta i ubistva njegovog telohranitelja Ivice Nikolića, nadomak Buhinog preduzeća Difens roud u Zemun polju 3. avgusta 2002. godine.

Nikolića su, prema optužnici, ubili prvooptuženi Milorad Ulemek i član klana Sretko Kalinić, koji je u bekstvu, a obojici su se zaglavili meci kada su pucali na Buhu, koji ih je, braneći se, gađao kamenčićima.

Prikazane su i fotografije Difens rouda, čaure sa lica mesta, tragovi krvi Nikolića, kao i Buhine crne kožne papuče, koje su ostale pošto je on automobilom odvezao Nikolića do bolnice.

U nastavku suđenja pročitan je izveštaj o radno-pravnom statusu i kretanju u službi Ulemeka, u kojem je navedeno da je prvooptuženi završio školu za KV radnike, da je u Državnoj bezbednosti zaposlen 1. juna 1996. godine, na mestu komandanta Jedinice za specijalne operacije, a da je sredinom 2001. godine promenio prezime.

Takav izveštaj pročitan je i za optuženog Slobodana Pažina, bivšeg poručnika policije, koji je, pošto je Lukić pročitao izveštaj, primetio da su iz njega izostavljene nagrade, rekavši da je, između ostalog, početkom 2000. godine dobio zlatnik od ministra unutrašnjih poslova.

Pažin je naveo i da je iste godine nagrađen osam ili devet puta zbog rešavanja krivičnih dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.