Nastavlja se suđenje  Draškoviću i Goluboviću

Izvor: Glas javnosti, 06.Sep.2010, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje Draškoviću i Goluboviću

BEOGRAD - Suđenje Andriji Draškoviću i Aleksandru Goluboviću, optuženim za ubistvo Zvonka Plećića 2000. godine u restoranu "Knez", ponovo će, po sedmi put, krenuti iz početka u utorak 7. septembra u Višem sudu u Beogradu.

To će biti četvrto prvostepeno ssuđenje Draškoviću i Goluboviću  pred šestim većem, posle 10 godina od pogibije Plećića 21. septembra 2000. godine.

Suđenje, koje je posle više glavnih pretresa dovedeno do kraja i zakazano izricanje presude, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sredinom jula vraćeno je na početak zbog promene više članova petočlanog sudskog veća.

Sudija Aleksandar Ivanović, član veća tada je zamenjen sudijom Dankom Lauševićem, a promenjeno je i više sudija porotnika.

Predsednica Sudskog veća Zorana Trajković najavila je da će se sudjenje održati 7, 8. i 9. septembra.

Izricanje presude koje je bilo zakazano za 6. jul odloženo je jer je sud odlučio da izvrši dopunu dokaznog postupka veštačenjem Plećićeve uračunljivosti, koji je u trenutku ubistva bio u alkoholisanom stanju sa 2,24 promila alkohola u krvi, a potom je došlo i do promene sudskog veća.

Preciziranom optužnicom od 17. maja ove godine Drašković i Golubović se terete sa su nakon prepirke s Plećićem, koji je došao za njihov sto dok su ručali, izvadili pištolje i ispalili veći broj hitaca u njega.

Prethodnom optužnicom, na osnovu koje su dva puta osuđeni na višegodišnje kazne zatvora, a jednom oslobođeni, izbačena je formulacija da je Plećić u jednom trenutku ustao i desnom rukom krenuo prema pojasu.

Kako je navedeno u optužnici, Plećić je u tom trenutku bio leđima okrenut Goluboviću i bočnom levom stranom prema Draškoviću.

Za ubistvo Plećića, Drašković i Golubović osuđivani su dva puta, ali su te presude ukidane odlukama Vrhovnog suda.

Oni su najpre pravosnažno osuđeni na 11 i po i na 11 godina zatvora, a zatim, posle usvajanja zahteva saveznog tužioca za zaštitu zakonitosti, na ponovljenom suđenju na po sedam godina.

Na trećem suđenju Drašković i Golubović oslobođeni su krivice, jer je sud ocenio da su pucali u samoodbrani.

Drašković i Golubović su proveli četiri godine u zatvoru, a posle treće presude pušteni su na slobodu.

Vrhovni sud Srbije je ukinuo i tu oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno sudjenje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.