Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za ubistvo Đinđića

Beograd -- Posle duže pauze, u ponedeljak se u Specijalnom sudu nastavlja suđenje optuženima za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Očekuje se da svedoči više osoba, koje su se u trenutku atentata nalazile u blizini dvorišta Vlade Srbije. Sudsko veće je sredinom novembra, kada je proces prekinut, odlučilo da takođe, budu ispitani i bivši funkcioneri Vlade Srbije Čedomir Jovanović, Dušan Mihajlović, bivši zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Milorad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bracanović, kao i pomoćnik načelnika DB-a Zoran Mijatović.

Prema najavama, od bivših visokih funkcionera, prvi bi trebalo da svedoče Mijatović i Bracanović, 27. i 28. decembra, dok će vreme svedočenja ostalih funkcionera bivše vlasti biti naknadno određeno. Kao svedoci, biće saslušani i savetnik za bezbednost ubijenog premijera Zoran Janjušević, bivši šef Biroa za komunikacije Vladimir Popović i funkcioner Demokratske stranke Srbije Dejan Mihajlov.

Problemi sa Milenkovićevim advokatom

Jedan od optuženih za Đinđićevo ubistvo, Dejan Milenković Bagzi, nalazi se u grčkom zatvoru i nije poznato kada će biti izručen pravosudnim organima Srbije. U ovom trenutku pitanje izručenja Milenkovića u rukama je ministra pravde Grčke.

Inače, kako je rekao ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Ljajić, zahtev za izručenje Milenkovića Srbiji, od pre dve nedelje, nalazi se kod minstra pravde Grčke, koji treba da potvrdi odluku tamošnjeg pravosuđa koje je odobrilo ekstradiciju. Interesnatno je i da ne postoji zakonski rok za potpisivanje rešenja o izručenju. "Mi više nemamo nikakav pravni mehanizan da upotrebimo, a koji bi mogao da utiče na ubrzavanje odluke ministra pravde Grčke o donošenju odluke o izručenju Bagzija. Prema tome, odluke je doneta u pravnom smislu te reči i tu odluku treba da donese ministar pravde. Zašto te odluke još nema, meni je zaista teško da kažem u ovom trenutku, iako smo u više navrata pokušali da dođemo do tačne informacije zašto se odugovlači sa donošenjem konačne odluke ministra pravde Grčke", kaže Ljajić.

Podsećamo, Dejan Milenković Bagzi uhapšen je u Grčkoj 17. jula u Solunu. On je pred Specijalnim sudom u Beogradu, optužen da je kao pripadnik tzv. "zemunskog klana" učestvovao u pokušajima ubistva premijera Zorana Đinđića kod Bubanj potoka i kod hale Limes. Poslednji put Milenkoviću se u Srbiji gubi trag kada je policija u oružanom okršaju ubila Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u jednoj vikedndici u Meljaku.

Problemi sa Milenkovićevim advokatom

Dejan Milenković Bagzi u međuvremenu je ostao bez svog branioca. Njegov dosadašnji advokat Biljana Kajganić otkazala punomoćje, a kao razlog za otkaz, sudu je navela nepostojanje uslova za profesionalno i zakonito obavljanje branilačke funkcije, ne preciziravši šta to konkretno znači.

Ovo bi moglo da dovede do pauze u suđenju, jer bez branioca nema mogućnosti da se suđenje nastavi. Biljana Kajganić kaže da je na vreme obavestila sud i da će još najviše mesec dana obavljati funkciju Bagzijevog branioca.

Kao novi Milenkovićev branilac spominje se advokat Miroslav Todorović kome je, inače, oduzeto pravo da brani Dušana Krsmanovića takođe optuženog za ubistvo premijera Srbije.

Prema tumačenju portparola specijalnog suda sudije Maje Kovačević, Todorović ne bi mogao ponovo da se pojavi na ovom suđenju, iako je odluka u rukama sudskog veća: "Advokatu Miroslavu Todoroviću odlukom sudskog veća oduzeto je pravo u tom predmetu da brani Dušana Krsmanovića. Zbog narušavanja reda u sudu oduzeto mu je pravo da se u tom predmetu više pojavljuje kao branilac", kaže Kovačević.

Na pola puta da se dogovorimo

Miroslav Todorović pak smatra da ne postoje zakonske prepreke da bude Milenkovićev branilac i ponavlja da je nezakonito isključen sa suđenja. On očekuje da će već večeras dobiti punomoćje Milenkovićeve porodice: " Ja razgovaram sa njegovim bliskim prijateljima i mi smo na pola puta da se dogovorimo, a očekujem i kontakt sa porodicom. Upravo sam završio razgovor sa njegovim bliskim prijateljem koji je ovlašćen da razgovara i da ovlašćen da uspostavi moj kontakt sa porodicom i možda će to biti večeras", tj. u nedelju uveče.

Todorović dodaje da pre kraja januara ne treba očekivati izručenje Milenkovića Srbiji. Taj zahtev od pre dve nedelje nalazi se kod minstra pravde Grčke koji treba da potvrdi odluku tamošnjeg pravosudja koje je odobrilo ekstradiciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.