Izvor: B92, 09.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja za Ibarsku magistralu

Beograd -- Suđenje optuženima za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a na Ibarskoj magistrali se nastavlja u ponedeljak.

U nastavku procesa u Okružnom sudu u Beogradu bi kao svedoci trebalo da se pojave bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Dušan Mihajlović i nekadašnji načelnik resora Državne bezbednosti Goran Petrović i njegov tadašnji zamenik Zoran Mijatović.

Svedoci Dušan Mihajlović, Goran Petrović i Zoran Mijatović trebalo bi da odgovore da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su na zakonit način 31. maja 2001. godine iz Centralnog zatvora izveli optuženog Radomira Markovića u neki od objekata tadašnje Državne bezbednosti.

Takođe biće zanimljivo saznati i da li je Markoviću nuđena amnestija uz nadoknadu, u zamenu za lažno svedočenje protiv Slobodana Miloševića. Na prethodnom suđenju za ovaj slučaj, i Mihajlović i Petrović i Mijatović, ali i optuženi Marković, potvrdili su da se ovaj sastanak zaista održao.

Ipak, branilac optuženih Milana Radonjića, bivšeg načelnika beogradskog centra DB-a, i policijskog generala Branka Djurića, Zora Dobričanin-Nikodinović podseća da niko od učesnika tog čuvenog sastanka nije naveo identičnu verziju šta su bile teme tog sastanaka: "Rade Marković je rekao da mu je na tom saslušanju ponuđeno da on tereti Slobodana Miloševića u slučaju Ibarska magistrala, a da će zauzvrat biti pušten iz pritvora, da će on dakle biti amnestran, da će dobiti lažni identitet, da će dobiti neku drugu državu za svoju domovinu i da će dobiti količinu novca koju bude poželeo".

Podsećamo da je iste navode Radomir Marković ponovio i tokom svedočenja na suđenju Miloševiću pred Haškim tribunalom. Na prethodnom suđenju Mihajlović, Petrović i Mijatović izjavili su da je sam Marković tražio da se vidi sa njima kako bi im dao neke važne informacije i da su za sastanak dobili dozvolu istražnog sudije. Sudija nebojša Živković nije mogao da potvrdi autentičnost te dozvole, a ostali učesnici sasatanka dali su različite iskaze o tome, od toga da li je sastanak na Banjici trajao jedan ili četiri sata, do toga da li je uopšte bilo reči o slučaju Ibarska magistrala i o svedočenju Markovića u Hagu.

Nastavak suđenja biće zanimljiv i zbog toga što su neki od branilaca optuženih zapretili da se više neće pojaviti u sudnici ukoliko ne dobiju od vlasti jasan odgovor da li su od 2001. godine prisluškivani njihovi razgovori sa klijentima.

Podsetimo jedan od optuženih Branko Djurić izjavio je pred sudom da ima određenih saznanja o tome, a sadašnji je direktor BIA-e, Rade Bulatović u skupštini demantovao da BIA prisluškuje bilo koga bez naloga Vrhovnog ili Specijalnog suda.

Prethodno svedočenje bivšeg zamenika načelnika DB-a Zorana Mijatovića u septembu 2002. obeležio ozbiljan incident koji umalo nije završen tučom u sudnici. Nenad Bujoćević, koga optužnica tereti da je bio u kamionu kojim su ubijeni pripadnici SPO-a, tvrdio je da mu je Mijatović ponudio novi identitet, ako optuži Radomira Markovića da je naručio ubistvo na Ibarskoj magistrali. Mijatović je to negirao tvrdeći da se oni nikad nisu sreli. Posle razmene uvreda Bujosević je nasrnuo na Mijatovića, zamahnuvši da ga udari, ali su ga u tome sprečili optuženi Milan Radonjić, Radomir Marković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.