Našli „zolju” i  aktivirali je u sobi

Izvor: Blic, 07.Mar.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Našli „zolju” i aktivirali je u sobi

GRAČANICA - Dvojica 15-godišnjaka srpske nacionalnosti B.P. i Z.S. preksinoć u 22 sata teško su povređeni kada su u kući B.P. slučajno pritisli dugme na okidaču napunjenog ručnog bacača, pa je „zolja” završila u zidu sobe. Prilikom detonacije, B.P. je nagnječena desna potkolenica, dok je njegovom drugu manje oštećen sluh.

- B.P. je zadržan na lečenju, dok je njegov školski drug nakon ukazane lekarske pomoći pušten kući - kaže hirurg bolnice „Simonida” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Gračanici dr Dragan Perić. Dečaci su preksinoć u 20 sati ušli u kuću B.P. Komšije porodice B.P. tvrde da su dečaci ručni bacač našli u obližnjem potoku i sakrivenog ga uneli u kuću.

- Znatiželja je učinila svoje. Greškom su pritisli obarač i čula se jaka detonacija. Pomislio sam da je neko pucao na kuću. Istrčao sam u dvorište i primetio dim iz kuće B.P. - svedoči jedan komšija koji je insistirao na anonimnosti.

Dečja soba u kući B.P., koju od kuhinje odvaja plakar, u potpunosti je uništena. Na zidu je rupa od granate, a vidljivi su i tragovi dima i barutnih čestica.

Kosovska policija koja je odmah izašla na mesto eksplozije i započela istragu nije dozvoljavala bilo kakav kontakt sa komšijama, dečacima i njihovim roditeljima.

- Sreća je što niko nije poginuo. Istražujemo odakle dečacima ručni bacač. Ne odbacujemo mogućnost i da je ručni bacač neko namerno odbacio kako bi izazvao nesreću - kaže Ram Krueziju, zamenik šefa policijske stanice u Gračanici. On je takođe upozorio građane da ukoliko nađu oružje ili bilo kakve sumnjive predmete ili naprave, da odmah pozovu policiju.

- Ovo je iskustvo za sve mladiće. Ne igrajte se i ne izazivajte sudbinu - upozorava Krueziju.

Zvali drugove da se igraju oružjem

Prema svedočenju jednog od vršnjaka povređenih dečaka, oni su pre nekoliko dana primetili cev u potoku.

- Nekoliko minuta pre detonacije zvali su me telefonom da dođem. Rekli su mi da su doneli napravu i da ne znaju šta da rade s njom. Krenuo sam i na dvadesetak metara od njihove kuće čuo detonaciju - priča preplašeni dečak i navodi da je nestanak struje spasao živote nekoliko srpskih osnovaca koji su trebali da se sastanu u kući B. P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.