Izvor: B92, 09.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nalazi iz Visbadena uskoro u sudu

Beograd -- Predsedavajući Sudskog veća je rekao da će izveštaj nemačkog Instituta za kriminalistiku stići tokom novembra u Specijalni sud.

Nemački stručnjaci bi trebalo da se izjasne da li prihvataju nalaze domaćih veštaka o mestu sa kojeg je pucano na Đinđića i o položaju tela premijera i njegovog telohranitelja Milana Veruovića u trenutku atentata. Današnji glavni pretres za ubistvo Đinđića obeležilo je prikazivanje pismene i foto dokumentacije iz sudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spisa.

Kljajević je pročitao izveštaj MUP-a Srbije od 19. marta 2003. godine, u kome se navodi da je policija izvršila kriminalističko-tehnički pregled mesta gde je zapaljen automobil Pasat, pančevačke registracije, za koji se u optužnici navodi da je korišćen prilikom atentata.

Na snimcima koji su prikazani u sudu, vidi se potpuno spaljeni Pasat karavan. U izveštaju policije, navodi se da su u kolima pronađeni otisci na pvc kesi, kao i kanister sa malo tečnosti za koju se pretpostavlja da je benzin.

Prema optužnici, Vladimir Milisavljević, zvani Budala, dovezao je 12. marta Pasatom pančevačke registracije, Miloša Simovića, Zvezdana Jovanovića i Ninoslava Konstantinovića u ulicu Admirala Geprata odakle je izvršen atentat.

Prikazana je i foto dokumentacija nadzemne garaže na uglu ulica Kneza Miloša i Bulevara Kralja Aleksandra, sa koje su atentatori navodno pripremali atentat na Đinđića 7. marta 2003. godine.

Jovanovićev advokat, Nenad Vukasović rekao je da nema osnova da se te fotografije nađu u sudskim spisima, dodavši da te slike predstavljaju samo "razglednice Beograda".

On je, takođe, zatražio da se iz spisa izuzmu fotografije torbe i daljinomera koji su prema optužnici oduzeti od Zvezdana Jovanovića. Vukasović je naveo da je daljinomer oduzet od šefa snajperskog tima JSO Željka Pavlovića, a ne od Jovanovića.

Predsedavajući sudskog veća Marko Kljajević pročitao je i izveštaj policije o pregledu vozila Audi A8 i Fiat tipo, koji su pronađeni u garažama na Novom Beogradu, i koja su prema optužnici koristili pripadnici zemunskog klana.

Prema izveštaju policije, u garaži su nađene tri torbe u kojima se nalazilo šest zolja, šest kalašnjikova, samolepljive registarske tablice i četiri kape fantomke. Policija je pronašla i opuške cigareta u otiske prstiju.

Advokat Milorada Ulemeka, Slobodan Milivojević zatražio je izdvajanje iz spisa pomenutih izveštaja, rekavši da nema imena ljudi koji čiji su otisci nađeni, tako da ne mogu da se dovedu u vezu sa optuženima. On je kazao da je procesna radnja pregleda garaže obavljena protivno zakonu, jer nije bio prisutan istražni sudija.

Suđenje se nastavlja sutra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.