Izvor: B92, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji zatvori u okruženju

Beograd -- Ministar pravde Zoran Stojković smatra da je stanje u svim zatvorima u Srbiji bolje nego u zemljama u okruženju.

On je izuzeo Okružni zatvor u Beogradu od ocene da su svi zatvori bolji od zatvora u Mađarskoj, Bugarskoj, Rumuniji i Makedoniji. "Glavni problem Centralnog zatvora jeste taj što je izgrađen za 440, a sada ima 790 zatvorenika", rekao je Stojković.

Stojković kaže da je Ministarstvo pravde uspelo da preuredi jedan deo zatvora, znajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dolaze osobe osumnjičene za pripadnost organizovanim kriminalnim grupama ili za ratne zločine. On je ocenio da je prošlonedeljna pobuna u CZ-u organizovana uz pomoć nekoliko stražara, protiv kojih se vodi istraga. On je dodao da će od sudova tražiti da ubrzaju procese kako pritvorenici ne bi po godinu i više dana čekali na presude.

Ministar pravde nije želeo da komentariše smenjivanje zamenika specijalnog tužioca Mioljuba Vitorovića, ali je primetio da su na specijalnog tužioca Slobodana Radovanovića počeli stalni napadi. "Ide napad na specijalnog tužioca. Da li ste uočili, otkako je počelo hapšenje za stečajne grupe, za putarine, za Kariće, da počinje strahovit napad na tog čoveka. To sam ja uočio. Ja vam kažem da on samo radi svoj posao, za svoj posao odgovara. Ako ne bude dobar, moraće Skupština time da se pozabavi, da kaže da nije dobar tužilac", kaže ministar.

Okružni sud: Nismo spori

Okružni sud u Beogradu demantovao je da je neažuran i spor, što je navedeno kao jedan od razloga za prošlonedeljni protest pritvorenika Centralnog zatvora u Beogradu. U detaljnom saopštenju piše da je u Okružnom zatvoru 55 pritvorenika osuđenih u prvom stepenu, od kojih se 36 predmeta nalazi u žalbenoj fazi, dva su u fazi ponovnog prvostepenog postupka, dok su u šest slučajeva presude pravnosnažne, te sledi upućivanje osuđenih na izdržavanje kazne. U preostalih 11 predmeta u toku je pisanje presuda koje su izrečene tokom poslednja tri meseca.

Proverom u evidenciji Okružnog suda ustanovljeno je da u dva pritvorska predmeta pismeni otpravak presude nije bio urađen duže od šest meseci, ali su u međuvremenu presude ekspedovane tako da su sada i ti predmeti u žalbenoj fazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.