Nadnicama kupuju glasove sirotinje

Izvor: Blic, 13.Apr.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadnicama kupuju glasove sirotinje

Surduličke demokrate ozbiljno optužuju ovdašnje radikale na vlasti za manipulacije i zloupotrebu nacionalnih manjina u predizbornoj kampanji.



U saopštenju za javnost Opštinskog odbora DS-a, koje je juče dostavljeno dopisništvu „Blica" u Vranju, navodi se da u političkom predizbornom mešetarenju prednjači gradonačelnik Surdulice i lokalni lider radikala dr Stanislav Momčilović.

- Nedopustivo je ono što radi predsednik opštine Stanislav >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Momčilović, koji je zbog izvođenja javnih radova, što neinformisanoj javnosti predstavlja kao lični uspeh, insistirao da JP „Vodovod" honorarno angažuje 60 pripadnika romske nacionalnosti. Prema mojim saznanjima, jedini uslov za dvomesečno radno angažovanje Roma bilo je članstvo u SRS, naveo je u saopštenju predsednik OO DS i narodni poslanik Slavoljub Stajković.

Pripadnici romske nacionalnosti angažovani su na dva meseca na čišćenju rečnih korita i obala, pranju ulica i održavanju gradskih zelenih površina. Surdulička Demokratska stranka, navodi se takođe u saopštenju, osujetila je „gradonačelnikovu prljavu nameru da prevari dansku firmu 'Dandi- plemeniti metali’, koja prvih prolećnih dana nastavlja geološka istraživanja i ispitivanja rudnih rezervi u ataru sela Mačkatica". Ističe se da je radikalskom rukovodstvu ovdašnje lokalne zajednice saradnja sa danskom firmom trebalo da posluži „za najbezočnije iznuđivanje glasova, i to od socijalno najugroženije kategorije stanovništva".

- U SRS se uveliko sastavljaju spiskovi politički podobnih 200 honorarnih radnika. U razgovoru sa direktorom firme „Dandi-plemeniti metali" dobio sam uveravanja da u ovoj kompaniji neće da dozvole da budu zloupotrebljeni u predizbornoj kampanji, pa je osujećena nečasna namera gradonačelnika Momčilovića - rekao je poslanik Stajković.

Pripadnici DS u Surdulici smatraju da je neiskrena i neozbiljna namera lokalnih radikalskih vlastodržaca da se aktivnije bave unapređenjem prava bugarske i romske nacionalne manjine u Surdulici. O tome svedoči činjenica da se romska i bugarska kancelarija nalaze u prostorijama koje koristi SRS, čime Šešeljeva stranka kupuje glasove birača. Inače, na prozoru radikalskih prostorija nalepljen je provokativni plakat na kojem piše „Ovo je sigurna kuća za Ratka Mladića".

- Surdulički Romi postaju svesni da su kao najbrojnija, socijalno najugroženija i najneobrazovanija kategorija stanovništva idealan plen, koji se lovi neozbiljnim demagoškim pričama, sitnim poklonima i jednokratnim davanjima. Na prošlim parlamentarnim i predsedničkim izborima velika većina surduličkih Roma dala je podršku demokratskim snagama. Pred drugi krug predsedničkih izbora, radikalski predsednik opštine Momčilović posećivao je romske mahale i otvoreno pretio Romima, ne bi li od njih iznudio glasove za SRS. Odlučno se protivimo kupovini glasova za kilogram šećera i litar zejtina - poručuje u saopštenju i Džafer Demić, predsednik Odbora za manjinska pitanja pri OO DS u Surdulici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.