Nacista Šandor Kepiro oslobođen optužbi

Izvor: Studio B, 18.Jul.2011, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nacista Šandor Kepiro oslobođen optužbi

Sud u Budimpešti presudio je danas da bivši kapetan mađarske žandarmerije Šandor Kepiro (97), optužen za ratni zločin protiv Srba, Jevreja i Roma tokom zloglasne Novosadske racije u januaru 1942. godine, nije kriv, javile su svetske novinske agencije.

Tužilaštvo je tražilo zatvorsku kaznu, dok je odbrana insistirala da Kepiro bude oslobođen.

Prema optužnici budimpestanskog tužilaštva, podnetoj 14. februara ove godine, Kepiro je kao kapetan mađarske žandarmerije >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << učestvovao u raciji u Novom Sadu i okolnim naseljima, od 21. do 23. januara 1942. godine, kada je pod led bačeno najmanje 1.200 Srba, Jevreja i Roma.

Krajem Drugog svetskog rata, Kepiro je dva puta osuđivan na zatvorske kazne od 10 odnosno 14 godina zbog pomenutih zločina, ali je uspeo da ih izbegne bekstvom najpre u Austriju, a u leto 1948. godine u Argentinu.

U Mađarsku se vratio 1996. godine da u domovini provede poslednje dane svog života.

Osumnjičen je i da je učestvovao u deportaciji novosadskih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic 1944. godine.

Suđenje u Budimpešti počelo je 5. maja ove godine, kada je Kepiro izjavio da je nevin, da nije učestvovao u krvoproliću, niti da je tada dobio naređenje da ga izvrši.

Prvom saslušanju je prisustvovao srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Ovo će verovatno biti poslednje suđenje nekom ratnom zločincu iz Drugog svetskog rata.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.