Načelnika  sumnjiče da je minirao akciju „kofer“

Izvor: Blic, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelnika sumnjiče da je minirao akciju „kofer“

Služba Generalnog inspektorata podnela je krivičnu prijavu protiv Dejana Svilara, bivšeg zamenika načelnika Prvog odeljenja beogradske policije, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj. Svilar se sumnjiči da 810 nemačkih maraka koje je 1999. godina kao policajac zaplenio od uhapšenog prevaranta nije stavio u sudski depozit. Taj novac je potom u martu 2006. godine protivzakonito vratio samo jednoj oštećenoj žrtvi uhapšenog prevaranta, koji je u međuvremenu preminuo.

Istovremeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policija proverava koliko su opravdane sumnje da je Svilar u januaru prošle godine namerno ubrzao akciju „kofer" u kojoj su zbog primanja mita uhapšeni direktor SPS-a Vladimir Zagrađanin i viceguverner NBS Dejan Simić u čijem stanu je tada nađen kofer sa 100.000 evra.

- Svilar je preranim upadom u stan Simića onemogućio da se protiv osumnjičenih obezbede čvrsti dokazi, koji ne bi mogli da padnu na sudu. On nije sačekao da Simić preuzme i otvori kofer. Time je onemogućena dalja istraga koja bi dovela do hapšenja još nekoliko aktera afere „kofer". Svilar je zbog toga poslednjih nekoliko meseci bio pod prismotrom Službe inspektorata, čije pripadnike je posebno interesovao njegov blizak odnos sa Zagrađaninom, inače njegovim školskim drugom - kaže izvor blizak vrhu MUP-a.

Svilarov advokat Goran Petronijević tvrdi da je Svilar juče saslušavan samo oko spornih 810 maraka. On tvrdi da je novac sve vreme bio u depozitu, kao i da je pod istim serijskim brojevima vraćen oštećenoj nakon što je zbog smrti optuženog okončan postupak.

Izvor „Blica" ističe da na postupak protiv Svilara baca senku činjenica što je prijava protiv njega napisana samo dvadesetak dana nakon što je on, bez znanja ministra Jočića, podneo krivične prijave protiv četvoro bivših rukovodila Elektroprivrede Srbije, kojom je pod sumnju stavljeno poslovanje biznismena Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića.

Jočić je zbog toga Svilara po kazni prekomandovao u Obrenovac, gde ga je prvog dana po dolasku na posao zatekao poziv za saslušanje u Generalni inspektorat. Prijava protiv rukovodila EPS-a koštala je posla i načelnika SUP-a, Milorada Simića, kao i Svilarove kolege, Predraga Pavlicu i Petra Damnjanca.

Interesantno je da je Simića, Svilara i Pavlicu na rukovodeće funkcije upravo postavio Jočić po dolasku u MUP 2004. godine. Zbog toga je i pitanje da li je prijava protiv Svilara rezultat iskrene namere vrha MUP-a da na odgovornost pozove sve koji su u službi pravili propuste ili se radi o osveti ministra, bez čijeg je znanja podneta prijava protiv bivših čelnika EPS-a.

- Sve dok je radio po nalogu s vrha, ministar Jočić nije imao zamerke na Svilarov rad. Problem je nastao kada je pokazao nelojalnost i podneo prijavu bez njegovog znanja. Jučerašnja prijava je kazna za Svilara, ali i upozorenje ostalima policajcima ukoliko se usude da ministru rade iza leđa. Nemoguće da Jočić do sada nije znao da je Svilar vratio tih 800 maraka oštećenoj stranci - kaže sagovornik „Blica" iz beogradskog SUP-a.

On navodi i da na ovaj način vrh MUP pokušava da zataška svoju odgovornost u selektivnom pristupu radu, pogotovo kada je u pitanju privredni kriminal za koji je zaduženo Prvo odeljenja beogradske policije.

- Prvo odeljenje je najviše izloženo pritiscima. Selektivno se i po naređenju s vrha određuje protiv koga će biti podnete krivične prijave a ko će biti amnestiran od krivične odgovornosti. Akcija „kofer" nije jedina koja nije završena do kraja. Rad operativaca zloupotrebljen je i u slučaju protiv drumske mafije, optužene da je pljačkala državu uzimajući novac na naplatnim rampama. Iako su dokazi upućivali na umešanost još nekih ljudi na važnim funkcijama, inspektori SUP-a do njih nisu stigli. Čak im je naređeno da iz transkripata prisluškivanih razgovora izbrišu imena tih osoba i tako ih predaju sudu, kao dokazni materijal - kaže izvor „Blica".

Suđenje u oktobru

Vladimir Zagrađanin, direktor SPS i Milan Simić, viceguverner NBS, uhapšeni su u stanu Simića 11. januara 2006, kada je policija pronašla i kofer sa 100.000 evra. Simić je bio pod istragom zbog sumnji da je dobio mito od Zagrađanina, koji je predao novac koji je poslao Sekula Pijevčević. Pijevčević je tada, kao je saopšteno, obavestio policiju da je dao 100.000 evra da bi se registrovala njegova „Kreditno-eksportna banka". Kasnije je Pijevčević uhapšen i u Specijalnom udu mu se sudi kao organizatoru stečajne mafije.

Okružno tužilaštvo u Beogradu je 13. juna 2006. podiglo optužnicu u aferi „kofer" i Simić je bio terećen za primanje mita, a Zagrađanin za posredovanje u davanju mita. Vanraspravno veće beogradskog Okružnog suda donelo je 2. oktobra 2006. rešenje u kome se nalaže da se isprave izvesne greške i protivrečnosti navedene u optužnici. Naime, Veće je utvrdilo da „postoji protivrečnost između opisa radnji u optužnici i kvalifikacije krivičnih dela". Tek posle četiri meseca, početkom marta ove godine tužilaštvo je ponovo podiglo optužnicu.

Ta dopunjena optužnica je stupila na pravnu snagu, a nedavno je zakazan suđenje za početak oktobra. V.Z.C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.