Na udaru policije i  klubovi u Beogradu

Izvor: Blic, 01.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na udaru policije i klubovi u Beogradu

BEOGRAD - U nastavku istrage o fudbalskoj mafiji očekuje se da se narednih dana na udaru policije nađu i čelnici beogradskih prvoligaša zbog malverzacija oko transfera igrača, ali i nameštanja i kupovine utakmica, saznaje „Blic".

Pod lupom je i dokumentacija iz Zajednice prvoligaša o utakmicama Vojvodine, ali i drugih klubova jer saznanja ukazuju da nije duel između Mladosti iz Lučana i novosadskog prvoligaša jedini koji je kupljen.

- Ratko Butorović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvani Bata Kankan, predsednik Vojvodine, nije jedini za koga imamo saznanja da je kupovao utakmice. Trenutno proveravamo dokumentaciju o tim utakmicama. Operativni podaci govore da su za još neke utakmice, pored duela Mladost-Vojvodina, sudije dobile novac. Ispitujemo da li su, možda, neki dueli namešteni i u dogovoru čelnika klubova - kaže sagovornik „Blica" iz MUP-a.

Policija je nastavila i da proverava pojedine transfere najvećih klubova, jer se sumnja da su cifre u ugovorima mnogo manje od onih za koje su ti igrači prodati inostranim timovima.

- „Češljamo" transfere pojedinih beogradskih prvoligaša, ali i onih iz unutrašnjosti. To je obiman posao jer sve te sumnjive ugovore treba da proverimo i u inostranstvu. Koliko je novca uplaćeno klubu kao obeštećenje i da li je deo završio na privatnim računima, čime je izbegnuto plaćanje poreza državi - kaže naš sagovornik i dodaje da bi uskoro i taj obiman posao trebalo da bude završen.

Tek po prikupljanju svih dokaza policija može da stupi u akciju.

Istražni sudija okružnog suda u Novom Sadu odredila je kasno sinoć jednomesečni pritvor Ratku Butoroviću, poznatijem kao Bata Kankan, predsedniku FK „Vojvodina", zbog sumnje da je namestio rezultat utakmice sa Vojvodina - Mladost. Pritvoreni su i upravnik SC „Vujadin Boškov" Milan Čabrić, kao i fudbalske sudije Mihajlo Jeknić, Borislav Kašanski i Goran Kovačić.

Tokom saslušanja petorice osumnjičenih, koje je trajalo skoro deset sati, Buturović je negirao navode krivične prijave, ponavljajući da je u pitanju nameštaljka čelnika beogradskih fudbalskih klubova. Nakon saslušanja, osumnjičeni su odvezeni u pritvorsku jedinicu zatvora na Klisi.

Istražni sudija Ankica Kurjački juče je prvo saslušala Butorovića, osumnjičenog za davanje mita od 5.500 evra. On je, prema rečima njegovog advokata Dragana Gojkovića, ponovio iskaz dat u policiji.

- Tokom dvoiposatnog saslušanja, moj klijent je negirao navode krivične prijave i porekao delo za koje se sumnjiči. Ponovio je da nema nikakve veze sa davanjem mita i da je u pitanju pritisak i nameštaljka čelnika fudbalskih klubova iz Beograda - rekao je Gojković za „Blic".

Izvor blizak istrazi kaže da je Bata Kankan tvrdio da je novac nađen kod Jeknića „pozajmica", jer je sudija na skijanju polomio ključnu kost i zbog toga su mu bile potrebne pare.

Sudija Mihajlo Jeknić uhapšen je na mostu u Beškoj, kada se vraćao za Beograd iz Novog Sada gde je bio u kući direktora FK Vojvodine Ratka Butorovića. Kada je uhapšen, kod njega je pronađeno i 3.000 evra. Saslušanje petorice osumnjičenih potrajalo do kasno u noć.

U FK Vojvodina juče su negirali da njihovi funkcioneri imaju bilo kakve veze s nameštanjem utakmica i „kupovinom" sudija.

- Inspektori su dolazili u klub i tražili su samo rešenje o imenovanju Butorovića za predsednika. Nikakvu drugu dokumentaciju nisu tražili, niti uzeli - kaže za „Blic" Cvetko Riđošić, direktor Vojvodine i prvi saradnik Bate Kankana u klubu. Riđošić je, inače, početkom prošle godine uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje prava moskovskom CSKA na buduće transfere Miloša Krasića.

O sukobu Vojvodine sa Crvenom zvezdom oko prodaje igrača, Riđošić navodi da su u klubu odlučili da fudbalerima ne dozvole prelazak u domaće timove. Na pitanje zašto su Gojko Kačar i Ranko Despotović, koje je želela Zvezda, prodati inostranim klubovima, Riđošić je objasnio:

- Time smo ostvarili duplu korist. Rivale nismo pojačali, a na ovim fudbalerima smo zaradili više nego što bismo da smo ih prodali nekom klubu u Srbiji.

Butroviću produžen pritvor

Predsedniku Fudbalskog kluba Vojvodina Ratku Butoroviću i ostalim osumnjičenima za nameštanje rezultata Meridijan superlige istražni sudija je odredio pritvor do 30 dana nakon saslušanja u četvrtak uveče.

Kako saznaje agencija Beta, Okružno javno tužilaštvo u Novom Sadu tražilo je određivanje pritvora za svu petoricu osumnjičenih zbog potencijalnog uticaja na svedoke istrage i zbog činjenice da su neki od njih već ranije bili osuđivani za slična krivična dela.

Prvooptuženi Ratko Butorović je ranije, tokom saslušanja pred istražnim sudijom, odbacio sve optužbe za nameštanje rezultata, zbog kojih je uhapšen. Butorovićev advokat Dragan Gojković novinarima je rekao da je njegov klijent pred istražnim sudijom izjavio da je ceo slučaj zapravo "nameštaljka beogradskih fudbalskih klubova" i da on nikada nikoga nije podmićivao.

U Okružnom sudu u Novom Sadu ispitani su i upravnik Sportskog centra "Vujadin Boškov" Milan Čabrić i fudbalske sudije Mihajlo Jeknić, Borislav Kašanski i Goran Kovačić.

Vojvodina može biti prebačena dva stepena niže

- Zajednica superligaša je zatečena hapšenjem nekih fudbalskih ljudi i sumnjama u nameštanje utakmica. To je velika mrlja na prvenstvu Srbije, ali mi ne možemo da reagujemo u domenu fudbalskih propisa dok se ne krivica ne utvrdi - rekao je juče Miodrag Janković, predsednik ovog organa FSS.

U Zajednici navode da, tek ako se sumnje potvrde u istrazi, biće pokrenut disciplinski postupak protiv aktera. Na pitanje da li će biti zatražene informacije od MUP-a kako bi se procedura ubrzala, Janković kaže da takve informacije mogu da traže tek kad predmet stigne kod istražnog sudije. Prema disciplinskom pravilniku FSS, Vojvodini preti ispadanje iz Superlige, a dok se optužbe eventualno ne dokažu, Novosađani će nastaviti takmičenje.

- Ako bi dokazi o lažiranju stigli u toku prvog dela prolećne sezone, i klub bio isključen, odnosno prebačen dva ranga niže, sve utakmice se brišu. U drugom slučaju, ako do odluke bude odigrano 75 odsto utakmica u prvenstvu, rezultati Novosađana bi važili, s tim da bi njihovi preostali rivali dobili utakmice službenim rezultatom 3:0 - kaže Janković. B. Marković

Javnost čeka reč Terzića

Predsednik FSS Zvezdan Terzić, koji već tri dana boravi u Zagrebu na Kongresu UEFA, sutra bi trebalo da bude u Beogradu, pa se očekuje njegovo obraćanje javnosti. Ovih dana Terzić treba da otputuje u SAD, tačnije u Finiks na tronedeljno stručno usavršavanje koje je ranije ugovorio, ali je teško verovati da će u ovako delikatnoj situaciji preskočiti medije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.