Na falisfikovanim diplomama zaradili milion evra

Izvor: BKTV News, 10.Jul.2012, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na falisfikovanim diplomama zaradili milion evra

Policija je uhapsila devet osoba iz Smedereva i Beograda zbog sumnje da su prodavali falsifikovane diplome srednje Tehničke škole u Smederevu i time prisvojili oko milon evra, saopštilo je danas Ministarstvo unutrasnjih poslova Srbije.
Ta grupa, za čija dva člana se intenzivno traga, oštetila je Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi za oko 25.000.000 dinara, navodi se u saopštenju.
Slobode su lišeni direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Tehničke škole Živorad R.(62), referent za đačka pitanja te škole Sida J. (64), kao i profesor saobraćajnog smera u toj obrazovnoj ustanovi Radomir A. (60), svi iz Smedereva. Lišeni slobode su i posrednici – taksista Svetozar K. (47), profesor Dragiša R. (56), kao i Nenad P. (56) i Željko P. (47), svi iz Beograda, dodaje se u saopštenju.
MUP navodi da su lišeni islobode i posrednici Slavko O. (73) iz Nove Pazove i profesor Saobraćajno-tehničke škole u Zemunu Dragan L.(47 ), dok se intezivno traga za Miodragom Stankovićem (63) i Zoranom Stojićem (56) iz Beograda .
Osumnjičeni su od početka 2008. do jula 2012. organizovali kupoprodaju lažnih diploma vanrednih učenika srednje Tehničke škole u Smederevu za zanimanja saobraćajni tehničar i vozač-instruktor svih kategorija.
„Prema dosadašnjim saznanjima, ova kriminalna grupa je falsifikovala oko 500 diploma koje su naplaćivali po ceni od 1.000 do 3.000 evra”, navodi MUP.
Kupce diploma su pronalazili posrednici iz Beograda, koji su na nekoliko mesta primali zainteresovane kandidate, uzimali novac i lične podatke, nakon čega su odlazili u Smederevo kod profesora saobraćajnih predmeta Radomira A. i referenta za đačka pitanja Side J.
Oni su sačinjavali falsifikovane diplome i svedočanstva, i zavodili ih u matične knjige Tehničke škole, koje je direktor Živorad R. potpisivao kao prave, navodi MUP.
To je radio iako Tehnička škola u Smederevu nije imala odobrenje Ministarstva prosvete za vanredno školovanje učenika navedenih obrazovnih profila.
Dosadašnjim proverama, policija je utvrdili da je ta kriminalna grupa „protivpravno prisvojila oko 1.000.000 evra i da su Tehničku školu na ime nenaplaćenih troškova školovanja i izdavanja diploma bez naplate predviđenih taksi oštetili za oko 25.000.000 dinara”.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nastaviti kontrolu u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti i drugih zaposlenih u Tehničkoj školi u Smederevu, navedeno je u saopštenju.
Izvor: Politika
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.