Na Suvoboru požar lokalizovan

Izvor: B92, 26.Avg.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Suvoboru požar lokalizovan

Čačak -- U Čačku i Gornjem Milanovcu u požaru na površini od oko 600 hektara povređene su tri osobe i izgorele su tri kuće, jedna je oštećena, saopštilo je MUP.

Požar u okolini Čačka je lokalizovan i stavljen pod kontrolu, rekli su odgovorni iz sektora za vanredne situacije i predstavnici lokalne samouprave.

Požar su gasili 550 vatogasaca, pripadnika žandarmerije i policije i vojske iz Čačka i okolnih gradova, meštani, dva helikoptera, 30 cisterni, i ruski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avion koji je dejstvovao i juče i danas.

Ruski avion za gašenje požara "Iljušin 76" sleteo je danas oko 14,30 na aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu. Ruski avion, nosivosti 42 tone vode, biće angažovan na gašenju požara u Srbiji.

Verica Kalanović je istakla da bi, da nije bilo brze i sinhronizovane akcije Ministarstva unutrašnjih poslova -Sektora za vanredne situacije, vatrogasaca, Vojske, policije i meštana, "ovde zaista bila katastrofa", dodajući da "na sreću, ljudskih žrtava nije bilo".

Kalanovićeva je rekla da će na sednici Vlade Srbije, koja je zakazana za 14 sati, biti doneta odluka o hitnom upućivanju pomoći iz Republičke direkcije za robne rezerve, a potom biti formirana komisija - da se vidi šta i kako dalje.

Na pitanje da li će biti dovoljno sredstava, Kalanovićeva je poručila: "Za ovakve situacije ćemo uvek imati sredstava, bez obzira na to što je država u ogromnim ekonomskim problemima".

Vučić: Još jedan ruski avion

Vlada Srbije na današnjoj sednici treba da donese odluku o propuštanju još jednog ruskog aviona koji bi gasio požar u Srbiji, rekao je prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić. Vlada Srbije ocenila je danas da je radi efikasnijeg gašenja požara u zemlji neophodno uključiti dodatne vazduhoplove i uputila poziv Vladi Ruske Federacija da avion "Iljušin 76" bude smešten na niškom aerodromu, od danas do 15. septembra.

Kalanovićeva je kazala i da će sva četiri domaćinstva u kojima su izgorele i oštećene kuće "imati poseban tretman" i da će zahvaljujući vladi i komisiji, dobiti nove kuće koje će biti savremeno opremljene, gde će ljudi moći da normalno funkcionišu.

Pored Kalanovićeve, požarom zahvaćeno područje oko Čačka obišao je i ministar gradjevinarstva i urbanizma Velimir Ilić. On je Tanjugu izjavio da će Vlada Srbije interventno opredeliti novčana sredstava za gradjane koji su pretpeli najveću štetu.

Ilić je kazao da ima ponude meštana okolnih sela koja prodaju svoja domaćisntva da ih ustupe na korišćene gradjanima koji su najviše ugroženi.

On je apelovao na meštane gde još uvek ima požara da se, radi lične bezbednosti, ne organizuju samoinicijativno da gase vatru. Ilić je rekao da je bio na terenu juče i noćas, istakavši da svi ulažu velike napore da se spreči katastrofa koja je mogla da se dogodi.

On je naglasio da će opština Gornji Milanovac i Grad Čačak, uz pomoć Vlade Srbije, učiniti sve da pomognu ugroženom stanovništvu.

"Izgoreli su senici, ugrožena je stoka i moramo obezbediti hranu", rekao je Ilić.

U Miokovcima se prosirila jedna linija vatre, ali je pod kontrolom, a u Koviljači se vatra širi u dva pravca i ubrzano je gase vatrogasci koji su pristigli i iz Kragujevca, Smedereva i drugih mesta.

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je Tanjugu da ruski avion "berijev 200" svakog trenutka treba da stigne na padine Suvobora i gasi požar.

Kako je rekao, noćas je bio odličan odziv meštana, pripadnika žandarmerije, policije i vatrogasaca, svih iz sektora za vanredne situacije i Vojske.

Marić je ukazao da su sada kritična tri kraka na području sela Gornja Gorevnica, a ne radi se o frontu, već o tačkastim požarima.

Prema njegovim rečima, za tri do četiri sata, požar će biti lokalizovan, nakon čega će se pristupiti okončanju gašenja.

Marić je istakao da povređenih nije bilo i situacija je mnogo bolja nego juče.

Ogromna ekološka šteta

Požar koji od juče besni na obroncima Suvobora pričinio je ogromnu štetu koja neće moći lako da se nadoknadi, a vatra će tinjati još najmanje nedelju dana, izjavio je Živomir Maričić iz šumskog gazdinstva "Golija" u Ivanjici.

On je istakao da je ovaj požar koji se proteže na dužini oko 15 kilometara, od oko 600 hektara šume kojom upravlja ovo gazdinstvo, poštedeo svega 30 hektara.

"Pričinjena je ogromna ekološka šteta. Posle požara su velike muke. Izgubljeno je sve što je 40 godina raslo. Ogromni su troškovi da se sve ovo iseče i ponovo pošumi", rekao je Maričić.

On je sve meštane sela na obroncima Suvobora upozorio da obrate pažnju da nepažnjom ne izazovu vatru i dodao da će biti potrebno nedelju dana da se požar potpuno ugasi.

"Još sedam dana dogorevaće stari panjevi ukoliko ne padne kiša", naglasio je Maričić.

Gori još sedam požara

Na teritoriji Srbije, osim Suvobora, u toku je gašenje većih požara, uglavnom u planinskim predelima, na Tari, Zlatiboru, Crnom Vrhu, Vrškoj Čuki i u podnožju Kopaonika.

Na vrhu Čigota na Zlatiboru sprečeno je širenje požara koji je zahvatio oko 250 hektara borove šume i više stotina hektara pašnjaka. U gašenju učestvuje 74 vatrogasaca sa 14 vozila.

U atarima sela Crnča i Gračanica kod Ljubovije, požarom je zahvaćeno oko 200 hektara, od kojih je oko 120 hektara pod kontrolom. Požar gasi 70 vatrogasaca sa 15 vozila, zajedno sa 50 radnika Javnog preduzeća Srbijašume i meštanima.

Na Crnom Vrhu u opštini Žagubica požar je lokalizovan i trebalo bi uskoro da bude ugašen. Gorelo je oko 130 hektara niskog rastinja i bukove šume, a u gašenju je učestvovalo 26 vatrogasaca sa osam vozila.

Lokalizovan je i požar u selu Velika Grabovica u opštini Brus, a na toj teritoriji bilo je zapaljeno oko 250 hektara trave, pašnjaka, listopadne i četinarske šume. U gašenju učestvuje 28 vatrogasaca sa 12 vozila.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Čačak: Smiruje se požar na Suvoboru

Izvor: Akter, 26.Avg.2012

Požar na padinama Suvobora gasi oko 600 ljudi, noćas nije bilo i ni jedna kuća nije zahvaćena vatrom, evakuacija je bila planirana, ali nije izvedena

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.