Mladićeva odbrana ponovo traži odlaganje postupka

Izvor: Kurir, 31.Maj.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladićeva odbrana ponovo traži odlaganje postupka

Prošle sedmice delimično prihvatilo zahtev Mladićeve odbrane za odlaganje procesa i odlučilo da saslušanje svedoka počne 25. juna, umesto 29. maja

HAG - Odbrana haškog optuženika Ratka Mladića ponovo je zatražila od Sudskog veća Tribunala da izvođenje svedoka i dokaza odloži za šest meseci, saopšteno je danas iz Haga.

Veće je prošle sedmice delimično prihvatilo zahtev Mladićeve odbrane za odlaganje procesa i odlučilo da saslušanje svedoka počne >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 25. juna, umesto 29. maja, kako je prvobitno bilo planirano.

Postupak je, na zahtev Mladićeve odbrane, odložen zbog, kako je naveo predsedavajući Sudskog veća Alfons Ori, ozbiljnih propusta u okviru postupka obelodanjivanja optužbe.

Odbrana je tražila da početak izvođenja dokaza i svedoka bude odložen na šest meseci, uz obrazloženje da joj nije pravovremeno omogućen pristup većem broju dokumenata, među kojima ima onih koji su ključni za suđenje.

"U svetlu propusta Tužilaštva, Sudsko veće je zaključilo da je odlaganje saslušanja prvog svedoka optužbe opravdano, ali nije razmatralo zahtev Odbrane za odlaganje na šest meseci", navedeno je u saopštenju Tribunala.

Mladićeva odbrana je u sredu, u podnesku, pozvala Sudsko veće da delimično preispita tu odluku i da prihvati zahtev za odlaganje iznošenja dokaza na šest meseci.

Odbrana je ocenila da je odluka o početku izvođenja dokaza 25. juna donesena na osnovu "pogrešnog rasuđivanja" pošto advokati i dalje nemaju uvid u oko 8.000 dokumenata, a uobičajeno je da budu upoznati sa iskazom nekog svedoka najmanje tri meseca pre njegovog stupanja u sudnicu.

Mladićevi advokati su zatražili da im Sudsko veće, ukoliko ne usvoji ovaj zahtev odbrane, dozvoli da ulože žalbu na odluku o početku izvođenja dokaza 25. juna.

Optužnica u dve tačke tereti Mladića (70) za genocid i u devet tačaka za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Ukoliko bude proglašen krivim, Mladić bi mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Mladić je, posle dugogodišnjeg skrivanja, uhapšen 26. maja prošle godine u selu Lazarevo kraj Zrenjanina i izručen Haškom tribunalu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.