Mladića rastrgli medvedi u zoo-vrtu

Izvor: Politika, 20.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mladića rastrgli medvedi u zoo-vrtu

Zasad nije poznato da li je 22-godišnji Branko J. iz Beograda slučajno pao sa pet metara visokog zida Kalemegdanske tvrđave ili ga je neko gurnuo, u prostor gde živi par tibetanskih medveda

Rastrgnuto telo dvadesetdvogodišnjeg mladića, Branka J., iz Beograda, pronađeno je juče ujutru, oko sedam sati, u kavezu tibetanskih medveda u beogradskom zoološkom "Vrtu dobre nade". Prema prvim informacijama, nesrećni mladić pao je sa zida zoološkog vrta, visine oko pet metara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a ostatke njegovog tela pronašao je Kosta Šajin, čovek koji hrani medvede. Da li je mladić skočio sa zida ili je eventualno gurnut, posle čega je podlegao povredama pa su ga "dokrajčila" dva medveda, mužjak i ženka, ili je živ dospeo u čeljusti ovih životinja, biće poznato posle istrage.

U kavezu su osim Jovanovićevog tela, pronađena dva mobilna telefona, vozačka dozvola, pivska konzerva, cigle, kamenje i ostaci garderobe, a na zidu sa kojeg je pao nađen je mobilni telefon, pa se pretpostavlja da se mladić vraćao sa "Bir festa".

Vuk Bojović, direktor "Vrta dobre nade", juče je oko 5,30 časova obišao zoološki vrt, ali tada nije primetio ništa neobično.

– Noćni stražari danima se žale na mlađe sugrađane koje zatiču da vode ljubav na prostoru iznad zidina vrta prema Donjem gradu, a posebno ovih dana kada se održava "Bir fest". Osim nesnosne buke koja smeta životinjama, neretko u kavezima pronalazimo i cigle, flaše, prezervative. Oko 5,30 sati obišao sam ptice, jelene, foke, zatim deo sa tri kaveza u kojima se nalaze domaći, evropski i tibetanski medvedi i vratio sam se u kancelariju nešto pre šest časova. Oko sedam sati obavestili su me da su pronašli telo momka. Kosta, hranitelj, bio je prvi koji je video stravičan prizor i čoveku je pozlilo. Oduzeo sam se, slika koju sam zatekao pratiće me do kraja života – rekao je Bojović.

Prema njegovim rečima medvedi, mužjak i ženka, telo mladića uneli su u pregradni deo kaveza, prostor u koji se medvedi obično sklone za vreme dok se kavez čisti.

– Jedva smo uspeli da smirimo medvede i da iznesemo telo mladića. Bili su uznemireni, njihova rika se mogla čuti i van vrta, u ovom delu Dorćola, jer je mužjak napao ženku koja je pokušala da mu oduzme "plen". Policija je došla i moji radnici su jedva uspeli da iznesu ono što je ostalo od dvadesetdvogodišnjaka – objasnio je prvi čovek beogradskog zoološkog vrta.

Zoran Rajić, nadzornik u "Vrtu dobre nade", takođe je jedan od radnika kome se krv zaledila u venama kada je ugledao rastrgnuto telo.

– Lokva krvi bila je na betonu ispod samog zida, a telo je bilo nekoliko metara udaljeno, u pregradnom kavezu. Da li je mladić zaspao pa pao sa zida ili je skočio, da li je pio pijan, da li je živ postao lak plen medveda ili ne, možemo samo da naslućujemo. Dešavalo se da zatičemo parove u maloj kuli iznad kaveza. Ne znam da li mladi razmišljaju, ali može se desiti da se ta kula obruši i da završe kao ovaj nesrećnik. Srećom, vrt radi od osam sati tako da niko od posetilaca juče nije video potresnu scenu – kazao je Rajić.

Tibetanske medvedi, kako nam je rekao Vuk Bojović, stanovnici su zoo-vrta već 10 godina.

– Doneo sam ih iz Rusije, potpuno su pitomi i mnogo su manji od ostalih medveda. Mužjak je težak oko 150 kilograma, a ženka je sitnija. Svaštojedi su i više jedu hranu biljnog porekla – istakao je Bojović.

Daliborka Mučibabić

[objavljeno: 20.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.