Ministri pravde danas u Zagrebu i o slučaju Purda

Izvor: Blic, 12.Jan.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri pravde danas u Zagrebu i o slučaju Purda

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović razgovaraće danas u Zagrebu sa hrvatskim kolegom Draženom Bošnjakovićem o mogućnostima procesuiranja Tihomira Purde, hrvatskog državljanina osumnjičenog za ratne zlocicne u Vukovaru 1991. godine, koji je prošle sedmice uhapšen u Bosni i Hercegovini. Sastanku će prisustvovati i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Tokom sastanka Mešovite komisije za pripremu i razmenu lica optuženih ili osuđenih za ratne zločine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osim slučaja Purde, Malovićeva i Bošnjaković će razmotriti i sva druga otvorena pitanja, kao i dalje intenziviranje saradnje izmedju dva ministarstva, pored ostalog i u pogledu utvrdjivanja predmeta u kojima su raspisane poternice.

Malovićeva i Bošnjaković trebalo bi da se dogovore čije će pravosuđe procesuirati Purdu koji je sa još dve osobe osumnjičen da je učestvovao u namernom ubijanju i nehumanom postupanju s ranjenima i bolesnima 5. novembra 1991. u Vukovaru.

Purdu je 5. januara uhapsila policija BiH prilikom pokušaja prelaska državne granice na prelazu Županja-Orašje na osnovu poternice izdate po naredbi srpskog Tužilaštva za ratne zločine, i on je prebačen u istražni zatvor u Sarajevu gde mu je odredjen pritvor.

Malović: Nije bitno gde će se sudditi Purdi

Ministarka Malović je izrazila uverenje da postoji spremnost obe strane da svi problemi budu rešeni u što kraćem roku i istakla da "nije bitno gde će se suditi i čije će pravosudje procesuirati okrivljene, već je nužno da niko ne prodje nekažnjeno za počinjeni zločin". "Procesuiranje ratnih zločina je obaveza i dužnost i Srbije i Hrvatske na putu ka Evropskoj uniji, i dve zemlje su pokazale da im nije interes da počinioci ratnih zločina prodju nekažnjeno", poručila je Malovićeva.

Ministarstvo pravde Srbije nije uputilo zahtev za Purdino izručenje iz BiH i o tome će odlučiti posle današnjeg sastanka u Zagrebu. Predmet ratnog zločina, za koji se tereti Purda, mogao bi da bude ustupljen hrvatskom pravosudju shodno Sporazumu o ustupanju dokaza koji zaključen izmedju Srbije i Hrvatske.

Hrvatski državni organi pokazali su veliko interesovanje za taj slučaj, pa je tako i premijerka Hrvatske Jadranka Kosor o tome razgovarala sa predsednik Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Tadić je u razgovoru, koji je inicirala premijerka Kosor, istakao da ovaj i druge slične slučajeve treba da razmatraju nadležna ministarstva i tužilaštva Srbije i Hrvatske, poštujući pravne sisteme obe zemlje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.