Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali o Siriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali o Siriji

Ministar odbrane SAD Eš Karter pozvao je danas telefonom ruskog kolegu Sergeja Šojgua, što je prvi korak ka direktnim razgovorima vojnih zvaničnika o Siriji koje je predložila Rusija.

Pedesetominutni razgovor bio je prvi put da ministri odbrane SAD i Rusije razgovaraju posle više od godinu dana pošto su zategnuti odnosi dve zemlje zbog ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i aneksije Krima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Portparol Pentagona Piter Kuk je rekao da su Karter i Šojgu imali konstruktivan razgovor o potrebi smanjenja tenzija oko jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji za koje Moskva navodi da ima za cilj suočavanje s Islamskom državom.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov u saopštenju je naveo da je "tok razgovora pokazao da su mišljenja dve strane po većini razmatranih pitanja bliska ili da se poklapaju".

On j dodao da su se ministri dogovorili nastave konsultacije.

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije danas je rekao da predsednik Barak Obama veruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom "važan sledeći korak" u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumeju i ulogu Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ove nedelje izneo je takav predlog Keriju u telefonskom razgovoru.

Keri je rekao da mu je Lavrov kazao da je Rusija zainteresovana jedino za suočavanje s pretnjama od Islamske države u Siriji. Državni sekretar SAD je, međutim, naglasio da nije jasno da li se takav stav može promeniti i da Rusija počne da brani Asada čiju smenu žele SAD.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pentagon: Četiri ruska borbena aviona u Siriji

Izvor: Blic, 19.Sep.2015, 00:37

Rusija je rasporedila četiri borbena aviona u vazduhoplovnoj bazi u Siriji, saopštili su američki zvaničnici...Kako se navodi, u toj bazi u blizini Latakije, uporištu sirijskog predsednika Bašara Asada, poslednjih nedelja se gomilaju snage, preneo je AFP...Ministri odbrane SAD i Rusije juče su...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.