Izvor: Blic, 10.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar pravde tražio izveštaj o slučaju Ilarion

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović tražio je od predsednika Opštinskog suda u Novom Sadu izveštaj o postupanju suda u predmetu protiv bivšeg igumana Ilariona, izjavila je pomoćnica ministra Snežana Malović.

Ona je za današnje izdanje lista "Danas" rekla da će nakon utvrđivanja činjenica u tom slučaju biti doneta odluka da li će ministar pravde tražiti razrešenje sudije zbog nastupanja zastarelosti predmeta.

"Nastupanje zastarelosti je svakako razlog da ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pravde pokrene postupak za razrešenje sudije. Trenutno utvrđujemo činjenice u vezi s tim predmetom i nakon toga donećemo odluku", kazala Malovićeva.

"Utvrđeno je da je 4. jula ove godine u tom predmetu nastupila zastarelost i da Vrhovni sud nije razmatrao slučaj po zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je podneo tužilac, zato što na glavni pretres nije bio uredno pozvan Ilarion, pa čak ni njegov advokat. Kada budemo dobili izveštaj o predmetu, moći ćemo da donesemo odluku o tome", navela je ona.

Ilariona je optužni predlog Opštinskog javnog tužilaštva u Novom Sadu teretio da je neutvrđenog dana od 1. juna do 4. jula 2001. u dvorskoj bašti u Sremskim Karlovcima navodio na "nedozvoljene polne radnje" maloletne dečake.

Posle pokretanja krivičnog postupka, vladika sremski Vasilije smenio ga je s mesta starešine fruškogorskog manastira Hopovo.

Prvu presudu na 10 meseci zatvora Opštinski sud u Novom Sadu doneo je tek pet godina kasnije - 9. oktobra 2006. godine.

Okružni sud u Novom Sadu je po žalbi 26. decembra 2006. preinačio kaznu na godinu dana zatvora, a konačnu odluku da se predmet vrati na novo suđenje doneo je Vrhovni sud 17. aprila ove godine.

Međutim, novog suđenja neće biti, jer je nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja, pošto je za krivično delo koje je Ilarionu stavljano na teret predviđena maksimalna zatvorska kazna do tri godine, a zastarelost nastupa posle isteka duplog roka od najviše zaprećene kazne.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.