Milovanović: Karadžić bio nadređen Mladiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Feb.2012, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovanović: Karadžić bio nadređen Mladiću

HAG -

Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga RS i pretpostavljeni generalu Ratku Mladiću.

Karadžić je, stoga, "posredno, preko Mladića bio odgovoran za dejstva VRS", rekao je general Milovanović koji je tokom rata u BiH bio Mladićev zamenik. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Tribunal je i Karadžića i Mladića optužio za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95.

Kao vrhovni komandant, Karadžić je tokom rata u BiH izdavao direktive kojima je "usmeravao oružane snage kako da se ponašaju", poput Direktive broj sedam posvećene muslimanskim enklavama u istočnoj Bosni.

Tom direktivom, Karadžić je u martu 1995. naredio VRS da život bošnjačkom stanovništvu Srebrenice i Žepe "učini nepodnošljivim kroz vojnu akciju i uskraćivanje humanitarne pomoći". Istim dokumentom naredio je Vojsci i da "pažljivo odmerenim i promišljenim vojnim akcijama stvori nepodnošljivu situaciju potpune nesigurnosti bez ikakve nade za opstanak i život za stanovništvo u Srebrenici i Žepi".

Milovanović je objasnio da je, po Karadžićevim "smernicama", tu direktivu napisao general Radivoj Miletić, glavni operativac GŠ VRS, posle čega je vrhovni komandant potpisao dokument. Miletića je Tribunal 2010. nepravosnažno osudio na 19 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

"Za ispravnost dokumenta odgovara autor, a glavni i najodgovorniji je potpisnik", kazao je svedok.

Po Milovanovićevim rečima, komandant VRS Mladić je kasnije na osnovu Karadžićeve direktive sačinio "borbeno naređenje" u koje nije uvrstio rečenicu o stvaranju nepodnošljivih uslova za civile, zato što VRS "nije bila usmerena protiv civila".

Uprkos tome, taj Karadžićev nalog našao se u naređenju Drinskog korpusa VRS u čijoj su zoni bile Srebrenica i Žepa, kako je protumačio Milovanović, "iz neukosti" komandanta korpusa Milenka Živanovića ili njegove želje da se "dodvori Karadžiću".

General Milovanović je, svedočeći o jednoj sednici vrhovne komande s proleća 1995, kazao i da je stekao utisak da je Karadžić "znao da se u privatnim aranžmanima Muslimani i Hrvati prebacuju preko državne granice", da "ne bi bila umešana država".

Na istoj sednici čiji su zapisnik tužioci predočili, Karadžić je kazao da bi "bilo dobro da Muslimana bude što manje u BiH".

Milovanović je posvedočio i da Karadžić u leto 1995, za vreme muslimansko-hrvatske ofanzive, nije negirao da je on pozvao paravojsku Željka Ražnatovića Arkana u RS, a da nije obavestio vojni vrh koji se delovanju Ražnatovića protivio.

Opisujući sastanak "vrhovne komande" kojem je u Banjaluci prisustvovao i Ražnatović, Milovanović je rekao: "Pitao sam Ražnatovića po čijem je naređenju došao, a on je odgovorio: 'Po naređenju vrhovnog komandanta'. Kada sam pitao Karadžića da li mu je on izdao naređenje, Karadžić nije ništa rekao".

Dva dana kasnije, Karadžić se na smotri u Bijeljini čiji su snimak tužioci prikazali u sudnici, zahvalio za pomoć Ražnatoviću koji ga je nazivao "vrhovnim komandantom".

Milovanović je naznačio i da je Ražnatović "činio zločine, ali je to bilo van države - privatni terorizam".

Danas započeto unakrsno ispitivanje generala Milovanovića, Karadžić koji se brani sam, nastaviće sutra.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milovanović: Karadžić je pozvao Arkana bez znanja VRS

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Feb.2012

HAG- Bivši načelnik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Manojlo Milovanović potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu da je Karadžić bio vrhovni komandant oružanih snaga RS i pretpostavljeni generalu Ratku Mladiću.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.