Izvor: Blic, 09.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević sklon držanju dugih govora

Milošević sklon držanju dugih govora

HAG (Beta) - Suđenje bivšem jugoslovenskom predsedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom nastavljeno je juče saslušanjem zaštićenih svedoka na zatvorenom pretresu. Sudije su prethodno saopštile odluku o opsegu unakrsnog ispitivanja, a Milošević je imao prigovore.

Na jučerašnjem pretresu, prvom posle tronedeljnog prekida zbog Miloševićevog gripa, tužilac je najavio dva svedoka pod potpunom zaštitom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosno saslušanje na zatvorenom pretresu. Pre dolaska svedoka sudije su saopštile odluku o opsegu unakrsnog ispitivanja prema kojoj Milošević može da nastavi da ispituje svedoke o aktivnostima 'OVK' i NATO bombardovanju, jer je to važno za njegovu odbranu. Sudije su odlučile da Milošević može da postavlja svedocima pitanja o konkretnim događajima da bi proverio njihov kredibilitet, ali da će Sudsko veće i dalje upravljati unakrsnim ispitivanjem kako bi bilo izbegnuto preterano trošenje vremena.

Predsednik Sudskog veća, sudija Ričard Mej rekao je da je veće primetilo da optuženi ima sklonost ka dugačkim pitanjima i držanju govora, pa će Sudsko veće nastaviti da ograničava trajanje unakrsnog ispitivanja. Sudija Mej je rekao da svedoci ne treba da budu izloženi nepotrebnom, svađalačkom i repetitivnom unakrsnom ispitivanju.

Milošević, koji je juče tražio reč na samom početku, dobio je priliku da govori posle saopštavanja sudske odluke o opsegu unakrsnog ispitivanja. On je izjavio da 'treba da bude jasno' da su 'OVK' i NATO izvršili zločine na Kosovu i u Jugoslaviji, a da policija i Vojska Jugoslavije 'nisu vršili zločine'. - Uopšte nije reč ni o kakvom pravdanju navodnih zločina policije i VJ iznošenjem zločina NATO i 'OVK'... Naprotiv, tvrdim da VJ i policija nisu vršili zločine, osim možda nekih pojedinaca - rekao je Milošević.

On je potom prigovorio sudiji Meju da mu je na poslednjem pretresu 15. marta 'više od deset puta isključio mikrofon' i 'onemogućio' ga da završi unakrsno ispitivanje. To je bio drugi dan svedočenja britanskog političara Pedija Ešdauna.

Milošević je prigovorio sudiji Meju i da je za vreme unakrsnog ispitivanja tužiocu 'dozvolio da manipuliše' nekim dokumentom, ali nije jasno izneo o kom je dokumentu, niti o kakvoj je manipulaciji reč. Sudija Mej je Miloševiću ponovio da će u pogledu unakrsnog ispitivanja važiti juče saopštena odluka.

- Dozvolićemo razumno unakrsno ispitivanje, a kod nerazumnog će biti isključen mikrofon - izjavio je Mej. On je najavio da će krajem nedelje biti rasprave o izveštaju sekretara Tribunala o uslovima koje Milošević ima za pripremu odbrane i o njegovom zahtevu da mu se dozvoli da saradnicima prosleđuje bitne dokumente, kao što su pisani iskazi svedoka i rezimei tih iskaza.

- Pročitali smo izveštaj i predlog Sekretarijata suda, primili smo i zahtev optuženog da mu dozvolimo da se relevantna sudska dokumentacija, kao što su pisane izjave svedoka i rezimei njihovih usmenih svedočenja, predaju njegovim saradnicima, i o tome ćemo odluku doneti do kraja ove nedelje - rekao je Mej povodom zahteva trojice advokata prijatelja suda da Milošević imenuje dve osobe koje će mu pomagati u odbrani i pratiti suđenje.

Oni moraju da imaju najmanje zvanje advokata ili profesora, a mogli bi da sede i u sudnici, ukoliko to od njih bude zahtevano. Biće razmatrana i prihvatljivost određenih dokaza, kao i tok i dužina suđenja. Sudije traže od tužioca procenu trajanja njegovog dokaznog postupka i ukupnog broja svedoka. Suđenje se nastavlja danas, kada će, takođe na zatvorenoj sednici, pitanja svedocima moći da postavljaju optuženi i advokati prijatelji suda. Agencija FoNet nezvanično saznaje da bi sledeći svedok Tužilaštva takođe trebalo da bude osoba zaštićenog identiteta, posle kojeg bi trebalo da svedoči ekspert Andraš Ridlmajer.

Njegov nalaz prema kojem u NATO bombardovanju 1999. godine na Kosovu nije oštećen nijedan pravoslavni hram podeljen je novinarima pre više od tri nedelje. Ognjanović: 'Potvrda dosadašnje prakse'

HAG (FoNet) - Dragoslav Ognjanović, advokat Slobodana Miloševića, ocenio je juče da je odluka Sudskog veća Tribunala o mogućnostima optuženog prilikom unakrsnog ispitivanja svedoka 'potvrda dosadašnje sudske prakse'.

- I do sada je Milošević ispitivao svedoke o delovanju 'OVK' i NATO, a Veće mu je neka pitanja uskraćivalo i ograničavalo vreme ispitivanja - rekao je Ognjanović, koji se danas vraća u Beograd. Umesto njega, suđenje će u narednih desetak dana pratiti drugi Miloševićev advokat Zdenko Tomanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.