Izvor: B92, 13.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević poziva 1631 svedoka

Beograd, Hag -- Slobodan Milošević planira da tokom svoje odbrane ispita 1631 svedoka, kaže njegov savetnik, advokat Zdenko Tomanović.

Pravni savetnik Slobodana Miloševića, advokat Zdenko Tomanović, predaće sudskom veću Haškog tribunala u ponedeljak spisak sa imenima 1631 svedoka koje bivši predsednik Jugoslavije namerava da pozove da svedoče u njegovu odbranu.

Miloševićev tim već je sudu predao jednu listu svedoka ali, kako je većina bila navedena pod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pseudonimom, sudije su ocenile da je u interesu pravde da se pre početka dokaznog postupka odbrane sudu obelodani njihov pun identitet. Na pomenutom spisku našli su se bivši premijer Rusije Jevgenij Primakov, austrijski pisac Peter Handke ali i jedan broj haških optuženika. Sudjenje Miloševiću trebalo bi da bude nastavljeno 5. jula.

Pravni tim Slobodana Miloševića predaće sudu spisak sa imenima svih svedoka, ali će od sudija biti traženo da njegov sadržaj ne obelodanjuju ni tužilastvu ni prijateljima suda, kaže Miloševićev pravni savetnik Zdenko Tomanović:

"Ono što mogu da vam kažem je da će biti veliki broj ljudi koji se već nalaze u zatvoru u Ševeningenu. Oni su već dali saglasnost da budu svedoci odbrane Slbodana Miloševića", rekao je Tomanović.

Na spisku svedoka koji su pristali da se u nastavku suđenja Miloševiću pojave u Hagu nalaze se oficiri stranih francuskih i ruskih vojnih i obaveštajnih službi, domaći političari i pripadnici vojske Jugoslavije, ali i direktni učesnici ratova u bivšoj Jugoslaviji, akteri operacija Srebrenica i Sarajevo, objašnjava Tomanović. "Mogu da potvrdim određene glasine, da su na listi bivši šef Kontraobaveštajne službe Francuske gospodin Imbone, ili bivši ministar gospodin Gabrijel Kasparet, ili bivši general francuske armije Goloa, ili da će biti bivši premijer Rusije Primakov, kao i veliki broj ruskih generala, među njiha i oni koji su bili šefovi obaveštajnih službi. Tačno je da će među svedocima biti i pojedini strani pesnici poput Hankea, kao i domaći književnici i pesnici", rekao je Tomanović.

Kako saznaje B92 u posebnoj sobi pritvorske jedinice u Ševeningenu koja je Miloševiću dodeljena za rad, bivši predsednik Jugoslavije sreo se ovih dana i sa Nikolom Šainovićem, bivšim potpedsednikom savezne vlade. Šainović je na razgovor došao kao potencijalni svedok odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.