Miljko Radisavljević novi specijalni tužilac

Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miljko Radisavljević novi specijalni tužilac

Visoki savet pravosuđa na mesto v. d. republičkog tužioca postavio Slobodana Radovanovića, dosadašnjeg specijalnog tužioca

Slobodan Radovanović, dojučerašnji specijalni tužilac novi je vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca, odlučio je juče jednoglasno Visoki savet pravosuđa. Radovanovićevom odlukom, na funkciju specijalnog tužioca za organizovani kriminal izabran je Miljko Radisavljević, dosadašnji zamenik tužioca u Kruševcu.

Ovo je saopštio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tomo Zorić, portparol Specijalnog tužilaštva, rekavši da je Radisavljević već stupio na novu dužnost. On je rekao da je tužilac Radisavljević 23 godine radio u kruševačkom tužilaštvu, gde je pokazao zapažene rezultate u više predmeta šverca narkotika. Rezultati njegovog rada su i razlog zbog čega je izabran na funkciju specijalnog tužioca, naveo je Zorić.

Zorić je ocenio da je izborom Radovanovića na mesto v. d. republičkog tužioca država pokazala čvrstu opredeljenost da doprinese rekonstrukciji čitave tužilačke organizacije i reformi pravosuđa.

– Specijalno tužilaštvo treba da bude model kako treba da izgleda celokupno tužilaštvo Srbije. Njegovim izborom biće obezbeđena efikasnost i transparentnost u radu Republičkog tužilaštva. To će biti osnovni zadatak tužioca Slobodana Radovanovića – izjavio je Zorić.

On je naveo da je Radovanović bio saglasan sa tim da mu mandat na funkciji specijalnog tužioca bude produžen, ali je ponudu da postane v. d. republičkog tužioca shvatio kao veliku čast i priznanje za svoj dosadašnji rad. Portparol je kazao da će Radovanović, sa pozicije prvog tužioca Srbije, isključivo po zakonu uticati na rad Specijalnog tužilaštva i dodeljivati predmete, kao i da neće komunicirati obavezujućim uputstvima.

– Miljko Radisavljević, novi specijalni tužilac, završiće započete predmete tog tužilaštva i početi procesuiranje novih – rekao je Tomo Zorić.

Portparol je podsetio na neke rezultate rada Slobodana Radovanovića, ističući da je upravo njegovom zaslugom Specijalno tužilaštvo uspostavilo odnose sa javnošću. U Specijalno tužilaštvo uvedena je institucija finansijskog eksperta. Pokrenuto je više inicijativa za zakonske izmene, među kojima je oduzimanje nelegalno stečene imovinske koristi, kao i inicijativu za nadležnost tog tužilaštva u predmetima korupcije na najvišem državnom nivou. Formirano je posebno odeljenje u okviru policije, nad kojim ingerenciju ima Specijalno tužilaštvo. Pokrenut je veliki broj krivičnih postupaka iz oblasti privrednog kriminala. Uspostavljena je saradnja sa gotovo svim evropskim državama, čime je, prema Zorićevim rečima, Specijalno tužilaštvo postalo svojevrstan "brend Srbije".

Slobodan Radovanović preuzeo je dužnost specijalnog tužioca pre tačno dve godine, 25. jula 2005. godine. Do tada je radio kao okružni tužilac u Kragujevcu.

Miljko Radisavljević se kao zamenik kruševačkog okružnog tužioca posebno istakao tokom akcije "Sablja" i jedan je od najzaslužnijih za hapšenje kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke i njegove grupe. Jotkina grupa osuđena je u Specijalnom sudu u Beogradu na višegodišnje zatvorske kazne, zbog više iznuda novca od imućnijih Kruševljana.

Maja Kovačević, sudija Specijalnog suda u postupku protiv Jotkine grupe potvrdila je juče da je veoma uspešno sarađivala sa Radisavljevićem, ističući da je reč o velikom profesionalcu.

Izborom Slobodana Radovanovića na mesto v. d. republičkog tužioca, kao i postavljenjem Miljka Radisavljević na funkciju specijalnog tužioca okončana je neizvesnost koja je trajala od prošle sedmice, u vezi sa kadrovskim rešenjima na čelne pozicije dva najznačajnija tužilaštva u Srbiji. Tokom prošle nedelje, Radovanović je pred sam kraj svog mandata dao formalni pristanak da ostane na poziciji prvog čoveka za borbu protiv organizovanog kriminala i očekivalo se da mu republički tužilac produži mandat za još dve godine. Postavljalo se, međutim, pitanje ko će potpisati takvo rešenje, jer je dosadašnji republički tužilac Slobodan Janković ispunio uslove za odlazak u penziju. Očekivalo se da odluku o produženju mandata Radovanoviću ili izboru novog čoveka na mesto specijalnog tužioca ipak donese Slobodan Janković, zbog malih izgleda da se za kratko vreme sprovede skupštinska procedura. Skupština je međutim razrešila Jankovića sa funkcije republičkog tužioca, zbog odlaska u penziju.

Miljko Radisavljević treći je specijalni tužilac u istoriji te institucije. Prvi je na to mesto postavljen Jovan Prijić 6. marta 2003. godine, koji će ostati upamćen kao tvorac optužnice na osnovu koje su procesuirani i prvostepeno osuđeni optuženi za atentat na srpskog premijera Zorana Đinđića. Posle imenovanja Radovanovića, Prijić je nastavio rad na tom predmetu, kao Radovanovićev zamenik.
Dorotea Čarnić

--------------------------------------------------------------------------

Diskretni građanin Kruševca, borac protiv mafije

Kruševac – Posle imenovanja na mesto specijalnog tužioca, Miljko Radisavljević, dojučerašnji zamenik okružnog javnog tužioca u Kruševcu, stavio je na muke novinare sa kojima je do juče veoma profesionalno sarađivao i uvek bio predusretljiv u meri u kojoj su mu to zakon i situacija dozvoljavali. U Okružnom javnom tužilaštvu u Kruševcu trenutno ne radi predsednica Radmila Jovanović, a zamenici, inače uvek puni hvale za kolegu Miljka, ovoga puta su se samo izvinjavali brojnim novinarima koji su tražili podatak više iz života novopostavljenog specijalnog tužioca.

U Okružnom javnom tužilaštvu kažu da je Miljko juče pre podne rekao da mu lični publicitet nije važan i da o njemu ne saopštavaju nikakve podatke.

Ipak, nije tajna da je Miljko Radisavljević rođen 16. decembra 1959. godine u Kruševcu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a pravni fakulteta u Beogradu. Posao pripravnika obavio je u Opštinskom sudu u Kruševcu. Potom se zaposlio u Opštinskom tužilaštvu. Položio je pravosudni ispit i posle određenog broja godina staža, postao zamenik opštinskog javnog tužioca, pa opštinski javni tužilac u Varvarinu i Kruševcu. Funkcija zamenika okružnog javnog tužioca poverena mu je 2001. godine, i na njoj se nalazio do postavljenja na mesto specijalnog tužioca.

Izbor Radisavljevića u Kruševcu niko od nadležnih (kažu iz razumljivih razloga) ne želi zvanično da komentariše, ali su uglavnom, nezvanično, svi puni hvale za novog tužioca. Kažu da je "sjajan profesionalac i čovek bez mrlje", oštar pobornik pravde. A tokom obavljanja funkcije zamenika okružnog javnog tužioca učestvovao je na procesuiranju počinilaca najtežih krivičnih dela.

Važi i za uglednog, ali neupadljivog građanina Kruševca. Ima suprugu i dvoje dece.
R. Stanković

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.