Martić osuđen na 35 godina zatvora

Izvor: Blic, 13.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Martić osuđen na 35 godina zatvora

HAG - Haški tribunal osudio je juče bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Martića na 35 godina zatvora, proglasivši ga krivim za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Kninskoj krajini, zapadnoj Bosni i Zagrebu od 1991. do 1995.

Martić (52) je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova i predsednik Republike Srpske Krajine, što ga je, prema presudi, činilo jednim od najmoćnijih ljudi na tom području.

Sudija Bakone Moloto je naznačio da je tokom suđenja dokazano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da su snage RSK pod kontrolom Martića, uz pomoć i podršku Srbije i JNA, sprovodile sveobuhvatnu kampanju napada na hrvatska sela u Kninskoj krajini tokom koje su civili ubijani, pljačkani i sistematski proterivani, a njihova imovina pljačkana i uništavana.

Martić je proglašen krivim za progon, ubistva, pritvaranje, mučenje, nehumana dela, okrutno postupanje, napade na civile, deportacije i prisilno premeštanje nesrpskog stanovništva, zatim bezobzirno razaranje naselja i verskih objekata i pljačku imovine Hrvata i Muslimana u RSK i Cazinskoj krajini.

Sudsko veće utvrdilo je da on nije kriv po tački koja ga je teretila za istrebljenje.

Martić je osuđen i za dva raketna napada na Zagreb, početkom maja 1995, u kojima je sedam civila poginulo, a više od 200 ranjeno.

Sudija Moloto citirao je više Martićevih izjava medijima u kojima je on priznao da je naredio raketne napade na Zagreb, kao odmazdu zbog napada hrvatskih snaga na zapadnu Slavoniju.

U završnoj reči, sredinom januara ove godine, tužioci su zatražili Martiću bude izrečena kazna doživotnog zatvora, a odbrana da on bude oslobođen.

Suđenje Martiću počelo je 13. decembra 2005, a završeno je 16. novembra prošle godine.

Martić se dobrovoljno predao Tribunalu 15. maja 2002. godine, a šest dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv. (Beta)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.