Marti preuzima istragu o trgovini organima

Izvor: Politika, 03.Avg.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti preuzima istragu o trgovini organima

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti zadužen za istraživanje navoda o trgovini organima Srba i drugih nealbanaca na Kosovu i severu Albanije sastao se juče sa ministrom pravde Snežanom Malović. Detalji ovog razgovora nisu saopšteni.

Za danas su predviđeni susreti sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, republičkim tužiocem Slobodanom Radovanovićem i predsednikom Komisije za nestale osobe Veljkom Odalovićem. Tokom drugog dana posete, predviđen je i razgovor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa predstavnicima ministarstava unutrašnjih poslova i za Kosovo i Metohiju i predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosmeta.

Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine kaže da se od posete Martija očekuje mnogo, a pre svega otkrivanje istine o tome šta se dogodilo između 1999. i 2001. godine na Kosovu i severu Albanije. „Mislim da je pravi put da se preko međunarodnih subjekata kakav je Savet Evrope izvrši određeni ’pritisak’ na one koji eventualno zataškavaju neki zločin”, kazao je Vekarić.

On ističe da je veoma važno da se ponovo otvori istraga Unmika iz 2003. godine kao i istraga na severu Albanije.

Vekarić najavljuje da je Tužilaštvo za ratne zločine pripremilo ozbiljnu prezentaciju koja će biti prikazana specijalnom izvestiocu, da će biti razmenjeni podaci i da srpsko tužilaštvo zanima do čega je Marti došao u svojoj istrazi. „Ma kakva da je istina imamo manjak od 300 do 500 ljudi i to je ono što treba da zanima one koji žele da se dođe do pravde. Očekujemo i od misije Euleks da će napraviti korak dalje i izbaciti političke motive u poimanju jednog zločina jer je to obaveza prema žrtvama”, naveo je Vekarić.

On je kazao i da srpsko tužilaštvo očekuje da zamenik tužioca za ratne zločine Dragoljub Stanković bude prisutan u ostvarivanju sporazuma potpisanog 2005. godine sa Albanijom o saradnji dva tužilaštva povodom najtežih oblika kriminala. Tužilaštvo za ratne zločine za sada je identifikovalo 20 pripadnika OVK koji su na osnovu dokaza dovedeni u vezu sa ovim slučajem. Prikupljena je velika količina dokaza, kao i izjave 134 svedoka. Identifikovano je osam žrtava zločina, mada se zna da ih je bilo neuporedivo više. Tužilaštvo ocenjuje da su sada na potezu oni koji mogu da uhapse osumnjičene, a to su Euleks i istražni organi Albanije.

D. Čarnić

[objavljeno: 04/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.