Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Milošević oslobođen zbog zastarevanja procesa

BEOGRAD -

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Požarevcu, koji je odbio optužbu protiv Marka Miloševića, sina bivšeg šefa države Slobodana Miloševića, za prebijanje pripadnika "Otpora" Nebojše Sokolovića u Požarevcu 2. maja 2000. godine, izjavila je danas Tanjugu portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić.

Presudom Apelacionog suda od 3. februara odbijena je žalba na presudu kojom su Milošević i njegovi prijatelji oslobođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << optužbi.

Nekadašnji pripadnici Otpora Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković žaliće se Evropskom sudu za ljudska prava u Stazburu, ali na postupanje države, koja je dozvolila da proces zastari.

Otvoren formalni put da se utvrdi odgovornost sudije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je večeras da su se pravosnažnom odlukom Apelacionog suda o zastarelosti krivičnog gonjenja Marka Miloševića, stekli formalni uslovi za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti.

Malović je potvrdila Tanjugu da se ranije pridružila inicijativi "otporaša" Momčila Veljkovića i Nebojše Sokolovića, podnetoj Visokom savetu sudstva za razrešenje sudije Gordane Vidojković.

"Pridružila sam se toj inicijativi i stojim iza toga da slučajevi koji su povezani sa teškim nasleđem devedesetih moraju biti efikasno okončani. Sada kada je Apelacioni sud i konačno utvrdio da je predmet zastareo, otvara se i formalni put da se utvrdi odgovornost sudije. Očekujem da će se o toj inicijativi veoma brzo raspravljati", rekla je ministarka pravde.

Ona je istakla da je nedopustivo da procesi zastarevaju i da sudija dozvoli da bilo koji postupak zastari, naročito nakon sprovedene reforme čiji je glavni cilj efikasno i nezavisno pravosuđe.

Malović je podsetila da je u Zakonu o sudijama navedeno da je zastarevanje postupka jedan od disciplinskih prekršaja koji su razlog za pokretanje razrešenja sudije.

Ukoliko se utvrdi da je sudija odgovorna za zastarevanje, sigurna sam da će biti pokrenut postupak za njeno razrešenje, kazala je Malović.

Reforma pravosuđa je, pored ostalog, sprovedena kako se ne bi događalo da Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava gubi postupke, naročito u pogledu suđenja u razumnom roku, naglasila je ministarka pravde i poručila da za neažurne sudije nema mesta u srpskom pravosuđu.

SPO: potrebna reforma pravosuđa

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Žika Gojović ocenio je danas da je oslobađajuća presuda Marku Miloševiću još jedan dokaz da su pravosuđu Srbije potrebne hitne i radikalne reforme.

"Oslobađajuća presuda Miloševiću, koja je postala pravosnažna, ponižavajuća je ne samo za Otporaše, već i za sve nas koji smo se tokom devedesetih godina borili za slobodnu i demokratsku Srbiju", navodi se u pisanoj izjavi Gojkovića.

On je poručio da će SPO i dalje insistirati na donošenju Zakona o lustraciji, kako u pravosuđu, tako i u svim sferama društva.

"Lustracija je preduslov istinskih reformi u pravosuđu, ali i korenitih promena u Srbiji, kako bi se od statusa kandidata do punopravnog članstva u Evropskoj uniji što pre došlo", rekao je Gojković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPO: Potrebna reforma pravosuđa

Izvor: RTS, 08.Mar.2012

Oslobađajuća presuda Marku Miloševiću, sinu bivšeg šefa države Slobodana Miloševića, za prebijanje članova Otpora još jedan dokaz da su pravosuđu Srbije potrebne hitne i radikalne reforme, rekao potpredsednik SPO-a Žika Gojović. ..Potpredsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Žika Gojović...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.