Malović: Narednih dana zahtev za izručenje Momića

Izvor: Studio B, 01.Feb.2011, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Malović: Narednih dana zahtev za izručenje Momića

Ministarstvo pravde Srbije uputiće narednih dana nadležnim organima Francuske zahtev za izručenje bivšeg pripadnika paravojne jedinice "Škorpioni" Milorada Momića, osumnjičenog za egzekuciju Bošnjaka u Srebrenici 1995. godine.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je istakla da je francuski Interpol potvrdio da je Momić uhapšen u toj zemlji po međunarodnoj poternici koju su za njim zbog ratnog zločina raspisale srpske vlasti i dodala da će zahtev za ekstradiciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << biti upućen u zakonskom roku.

Prema njenim rečima, svi oni koji su počinili ratne zločine za to moraju odgovarati i biti sankcinisani.

Momić je uhapšen juče na francuskim Alpima gde je više godina boravio koristeći lažni identitet. Uhapšen je u Grenoblu dok je išao ka svom poslu u jednoj firmi specijalizovanoj za uređenje fasada, a kako je saopštila policija, krio se u Francuskoj pod pseudonimom Gi Monije.

On je osumnjičen za učešće u ubistvu šestorice srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, jula 1995. godine i bio je u bekstvu. Pripadnicima jedinice "Škorpioni" za egzekuciju Bošnjaka u mestu Godinske bare kod Trnova, izrečene su pravosnažne presude u Beogradu.

Na maksimalnu kaznu od 20 godina osuđen je komandant "Škorpiona" Slobodan Medić, pripadnik te jedinice Branislav Medić na 15 godina, a Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je 13 godina zatvora.

Aleksandar Medić osuđen je u ponovljenom postupku na pet godina, dok je Aleksandar Vukov oslobođen optužbe.

Optužnica je podignuta na osnovu snimka streljanja koji su napravili sami pripadnici "Škorpiona", i koja je prikazana na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, tokom suđenja pred Haškim tribunalom, 2005. godine.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.