Mađarska: Do sada privedeno 6 osoba

Izvor: B92, 13.Avg.2011, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarska: Do sada privedeno 6 osoba

Budimpešta -- Predstavnik Nacionalnog istražnog biroa saopštio je da je do sada privedeno 6 osoba, a da su pronađeni leševi u stvari tela beskućnika.

Povodom nejasnoća u vezi sa osobom koja sebe smatra Makedoncem i koja se dovodi u vezu sa ubistvima, mađarska policija traži međunarodnu pomoć.

"Danas je policija rekla da se ta osoba izjašnjava kao Makedonac. Najtiražniji dnevni list 'Blik' u današnjem broju tvrdi da se radi o vojvođanskom Mađaru Lasvlu V. koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima makedonski pasoš i koji je bio pripadnik Arkanovih "Tigrova", gde je i naučio mafijaške metode likvidacije ljudi. Drugi list 'Boš' saznaje da su beogradski nadležni organi pre tri godine obavestile mađarske kolege da traže Lasla V. zbog ratnih zločina", kaže za B92 novinar Gabor Bodiš.

To potvrđuje i najava NNI da će istragu proširiti na sve slične slučajeve u proteklih nekoliko godina, kako bi se utvrdilo da li ima dodirnih tačaka sa ubistvima u dudovoj šumi na Čelepu, delu koji pripada 23. budimpeštanskom kvartu.

Agenti NNI su počeli istragu svih sličnih slučajeva u proteklih nekoliko godina, a premijer Viktor Orban je dao nalog policiji da pročešlja taj deo najveće ade na Dunavu.

Dudinjak 23. kvarta podseća na najsiromašnije četvrti nekih višemilionskih gradova. Između sklepanih udžerica su gomile smeća, ljudi leže na ponjavama, svuda se širi neprijatan miris.

Moguće je i da su neki od tih beskućnika učestvovali u monstruoznom zločinu ili je sve delo dobro obučenih pojedinaca, možda i celih bandi.

Za sada je jedino sigurno da jedan 30-odišnji mladić rumunskog porekla bio namamljen od jednog poznanika u tu šumu kod para beskućnika na pivo. Tu su ga opljačkali, uzeli mu bankarsku karticu, iznudili pin kod i zakopali gs u unapred iskopanu rupu do vrata.

Glavni akter otmice je najpre predstavljen kao Srbin, potom kao čovek s područja nekadašnje Jugoslavije, a onda kao Makedonac.

Konzulat Srbije u Budimpešti je, pozivajući se na policijske izvore, demantovao da se radi o srpskom državljaninu, ali je i poslanstvo Makedonije u glavnom gradu Mađarske navelo u saopštenju da počinitelj teškog krivičnog dela nije Makedonac.

Zločini su otkriveni tako što je taj mladić iskoristio odlazak trojke do bankomata i nekako uspeo da se izvuče iz rupe, iako je bio vezan, s rukama na leđima.

Policija je praktično istog dana uhapsila trojku, a nedelju dana kasnije glavnoosumnjičeni je ponudio nagodbu.

Rekao je da će otkriti mesto gde je zakopano nekoliko ljudskih tela, a da zauzvrat bude optužen samo za pljačku i bespravno lišavanje slobode.

Prema njegovim instrukcijama je u dudinjaku otkrivena grobnica, duboka dva metra, u kojoj su sahranjene četiri osobe.

Leševi su odmah prebačeni na patologiju Ministarstva državne uprave i pravosuđa kako bi se otkrio uzrok smrti i identitet žrtava.

Obdukcija tek treba da pokaže da li su i oni živi zakopani, kada se ubistvo dogodilo i eventualno nađu neki tragovi počinitelja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.