Izvor: B92, 01.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP Srbije pita za Sretena Karića

Beograd, Kragujevac -- MUP Srbije traži od Interpola Moskve da proveri da li je Sreten Karić u Moskvi. Uskoro privođenje Bogoljuba Karića?

MUP Srbije uputio je hitan dopis Interpolu Moskve sa molbom da proveri da li se Sreten Karić nalazi na klinici Bakuljev u Rusiji. Zbog sumnje da je oštetio državu za 50 miliona dolara s pozicije generalnog direktora Mobtela, policija već dve nedelje traga za Sretenom Karićem. Kako B92 saznaje, Bogoljub Karić bi uskoro mogao biti priveden.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
B92 saznaje da srpska policija sprema podnošenje krivične prijave protiv Bogoljuba Karića za zloupotrebu službenog položaja i proneveru milionskih iznosa iz Mobtela. Naime, Mobtel je zaključivao fiktivne ugovore s Karićevim "of šor" kompanijama na Kipru za različite marketinške projekte u višemilionskim iznosima, koje nikada nisu realizovani.

Nakon jučerašnjeg privođenja pomoćnika generalnog direktora Mobtela Gorana Božića, informacije o zloupotrebama u toj kompaniji policiji nudii veliki broj zaposlenih u samom Mobtelu. Dokazi o zloupotrebi položaja vrlo su čvrsti, kaže za B92 izvor iz MUP-a, pa bi Bogoljub Karić uskoro mogao biti lišen slobode.

B92 takođe saznaje i da je poreska uprava prikupila podatke koji ukazuju na to da je Bogoljub Karić utajio porez prilikom prijavljivanja visine zarade.

Ministar finansija Mlađan Dinkić potvrdio je na konferenciji za novinare u Čačku da će Poreska uprava početkom sledeće nedelje podneti još neke krivične prijave zbog Mobtela, ali nije precizirao protiv koga.

S druge strane, iako je u Upravni odbor Mobtela svoje predstavnike imenovalo rukovodstvo PTT-a, iz tog javnog preduzeća istaknuto je u više navrata da je zbog brojnih malverzacija u Mobtelu, država oštećena za oko 800 miliona evra. Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je za B92 će se istraga sprovesti protiv svih za koje se sumnja da su učestvovali u zloupotrebama u Mobtelu i da taj proces nije vremenski ograničen: "Ja sam siguran da će država i tu i svaku drugu situaciju u kojoj ima povrede zakona goniti. To je glavni posao države, uključujući i odgovorne iz PTT-a".

Inače, Vlada se sprema da objavi međunarodni tender za Mobtel. Onaj ko pobedi na tom tenderu dobiće i licencu i Mobtelovu opremu, rekao je ministar Parivodić.

"Ne znam gde su"

Porparol PSS-a Dejan Mileković izjavio je danas da ne zna gde je lider PSS-a Sreten Karić i da je to pitanje potrebno uputiti njegovom advokatu. Mileković je rekao da iz štampe ima informacije da je bivši direktor kompanije Mobtel Sreten Karić u Crnoj Gori, ali da ne zna gde. "Sreten Karić nije član nijednog organa PSS, koji su u stalnom zasedanju", izjavio je Mileković.

Karić: Vlada hoće da me ubije

Lider Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić optužio Vladu Srbije da želi da ga ubije i na skupu u Domu sindikata u Kragujevcu izjavio da se ne plaši i da ima ko da ga osveti. On je pozvao Vladu da raspiše vanredne parlamentarne izbore. "Vladajuće stranke u Srbiji su korumpirane, a napadom na Mobtel i porodicu Karić žele da skrenu pažnju javnosti sa prevara kojima se bave", rekao je Karić.

Karić je pred nekoliko stotina ljudi obećao da će Kragujevac postati prestonica Srbije kada on postane premijer.

"Karić da bude svedok"

Socijalnodemokratska unija traži od specijalnog tužioca za organizovani kriminal da prikupi podatke o tome da li je Bogoljub Karić moguć svedok u procesu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Potpredsednica SDU Vera Marković ocenila je na konferenciji za novinare da treba ispitati kojim informacijama raspolaže Karić kada tvrdi da je pod pritiskom učestvovao u medijskoj kampanji protiv Đinđića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.