MIRA DAKIĆ: MILE IMAO POTVRDU DA NIJE NA POTERNICAMA

Izvor: Kurir, 12.Avg.2011, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIRA DAKIĆ: MILE IMAO POTVRDU DA NIJE NA POTERNICAMA

BEOGRAD - Mira Dakić, supruga Mileta Dakića, koji je pre dva dana izručen Hrvatskoj zbog ratnih zločina, demantovala je da je njen muž bio visoki funkcioner SAO Krajine i tvrdi da je on bio samo predsednik Komisije za nestala lica, genocid i ratne zločine objavila je vojvođanska televizija.

U svom obraćanju ona je rekla da on nema nikakve veze sa zločinima i da nije bio nikada predsednik SAO Krajine i da je to velika podvala i laž, a ceo slučaj hapšenja njenog muža ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao politički progon. Ona ističe da je za nju najbolnije to što je njen suprug imao napismeno uverenje iz Ministarstva pravde da nije ni na jednoj poternici

Ona je najavila da na jesen treba izaći njegov ratni dnevnik i negira da Dakić ima bilo kakve veze sa zločinom podstrekavanja na ubistvo tri hrvatska policajca, za šta je osuđen u Hrvatskoj.

"On je u to vreme bio u Beogradu, tražio je sredstva za Memorijalni park "Petrova gora" i nije uopšte bio tada u tom delu gde su ti ljudi pobijeni. On niti poznaje te ljude koji su ubili, niti one koji su ubijeni. Kada sam mu ja rekla da su ubijeni ljudi, on je rekao da to nije dobro", kaže ona, navodeći da se Mile Dakić čitav život borio za mir.

Supruga navodi da su Miletu Dakiću trebale izaći iz štampe tri knjige ovog leta, ali da je to nekome smetalo i da je zato uhapšen.

Dakića je krajem maja uhapsila Granična policija BiH na graničnom prelazu Rača, prilikom ulaska iz BiH u Srbiju, a na osnovu interpolove poternice Hrvatske. Dakić je u Hrvatskoj osuđen na 20-godina zatvora zbog ratnog zločina - ubistva tri hrvatska policajaca - Mila Butine, Josipa Milčića i Zlatka Škrleca - u opštini Krnjak na području Karlovca avgusta 1991. godine.

Mile Dakić traži obnovu sudskog postupka

Mile Dakić koji je u sredu izručen Hrvatskoj, gde je u odsustvu osuđen na 20 godina zbog podstrekivanja na ratni zločin ubistva hrvatskih policajaca 1991. godine, predao je zahtev za obnovu postupka, što je zakonom predviđeno rešenja za sva lica koja su osuđena u odsustvu.

Zahtev za obnovu postupka ranije je zatražila i Srbija na sastanku ministara pravde Hrvatske, Srbije i BiH u Sremskim Karlovcima, s obzirom na to da je Dakić 26. juna uhapšen na osnovu poternice iz Hrvatske na granici Srbije i BiH i da je u Sarajevu čekao izručenje.

Predsednik Županijskog suda u Karlovcu Ivan Perković izjavio je novinarima da Dakić, kao pravosnažno osuđen za ubistvo trojice policajaca u Budačkoj Rijeci, u blizini Krnjaka, u avgustu 1991, nije pritvorenik, nego osuđenik i zato nikakve pravne radnje u vezi s obnovom postupka ne odgađaju upućivanje na izvršenje kazne.

"Osuđeniku je uručeno rešenje o upućivanju na izvršenje kazne zatvora. On ima pravo da se žali sudiji koji izvršava rešenje, a ako ono bude za njega negativno, i vanraspravnom veću suda u Karlovcu", rekao je Perković.

On je kazao da, "iako po zakonu o izvršenju kaznenih sankcija Dakiću sledi početak služenja kazne, to ne uklanja mogućnost da mu se po zakonu o krivičnom postupku obnovi postupak, jer mu se sudilo u odsustvu".

Mile Dakić može da angažuje advokata, ali sud nije obavezan da mu odredi advokata po službenoj dužnosti jer nije pritvorenik, nego pravosnažno osuđeno lice.

Prilikom postupka od 1997. do 1999. godine, Dakiću je advokat po službenoj dužnosti bio Nenad Mamula.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.