M. Kovačević nagodbom do zatvora

Izvor: B92, Beta, 14.Sep.2010, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

M. Kovačević nagodbom do zatvora

Beograd, Njujork -- Miladin Kovačević prihvatio nagodbu tužilaštva da bude osuđen na 2 godine i 3 meseca zatvora za prebijanje američkog studenta. Prva reakcija iz SAD - negativna.

Portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić potvrdio je za B92 da je nagodba postignuta i da je potrebno da je potvrdi Prvi osnovni sud u Beogradu.

Zorić je rekao da će Miladin Kovačević, optužen za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru, 2008. u Bostonu, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potvrde suda biti osuđen na dve godine i tri meseca zatvora.

Na ovaj način okončaće se samo deo afere, jer će se redovnim sudskim postpukom doći i do sudske presude preostaloj dvojici aktera: nekadašnjem generalnom konzulu i konzulu Srbije u Njujorku Slobodanu Nenadoviću i Igoru Miloševiću.

Dve godine i tri meseca zatvora je pravedna kazna za prebijanje američkog studenta Brajana Štajnhauera, saglasili su se Tužilaštvo, MIladin Kovačević i njegov branilac.

Kovačević je priznao krivicu, a tužilaštvo je odlučilo da se zadovolji skoro četvrtinom maksimalne kazne, koju zakon propisuje za to krivično delo.

"Tužilastvo i okrivljeni Miladin Kovačević su se sporazumeli i saglasili da Prvi osnovni sud okrivljenom Miladinu Kovačeviću za krivično delo teška telesna povreda izrekne kaznu ztatvora u trajanju od 2 godine i 3 meseca”, rekao je za B92 Tomo Zorić.

"Sporazum će danas biti upućen Prvom osnovnom sudu koji treba da donese odluku da li će prihvatiti sporazum ili ne”, objasnio je on.

Kako B92 nezvanično saznaje, sporazum se odnosi samo na prvu stavku optužnice – nanošenje teških telesnih povreda, dok će tužilac će odustati od gonjenja Miladina Kovačevića za preostala dva dela koja se tiču podstrekivanja i falsifikovanja isprava.

Inače, za teške telesne povrede zaprećena je kazna do osam godina zatvora, za falsifikovanje dokumenata do pet godina zatvora, a za zloupotrebu službenog položaja do pet godina zatvora.

"Kazna ne odgovara zločinu"

Član američkog Senata iz Demokratske partije Čak Šumer ocenio je da je suviše blaga zatvorska kazna od dve godine i tri meseca zatvora, o kojoj se sa tužilaštvom u Beogradu sporazumeo Miladin Kovačević zbog prebijanja u SAD 2008. godine studenta Brajana Štajnhauera.

"Kazna ne odgovara zločinu. To je bilo kukavičko delo kojim je Štajnhauer gotovo ubijen. Njegove povrede i patnje zaslužuju više od dve godine", navodi se u Šumerovom saopštenju, javlja AP.

Ipak, detalje sporazuma javnost će saznati 27. septembra, za kada je zakazano ročište po tom pitanju, dok se sutra nastavlja suđenje Slobodanu Nenadoviću i Igoru Miloševiću, jer je sud doneo odluku da ta dva slučaja i zvanično razdvoji.

"Ja sam učestvovao u pravljenju sporazuma zato što sam zaključio da je Miladinu Kovačeviću veoma stalo do njegove države i njegovog naroda, i da će konačno ovim sporazumom biti skinut teret koji je imala naša politička i pravosudna vlast sve vreme”, rekao je Kovačevićev branilac Borivoje Borović.

Podsetimo, suđenje je počelo u ponedeljak, ali je ubrzo odloženo za naredni dan jer je odbrana zahtevala da se iz spiska dokaza izbace svi oni koji su stigli iz Amerike. Inače, to je bio drugi put da se suđenje odlaže. Prethodno ročište u junu nije održano jer nisu došli svi učesnici procesa.

Miladin Kovačević je pretukao kolegu s univerziteta Brajana Štajnhauera ispred noćnog kluba u Bostonu, 4 maja 2008.

Štajnhauer je završio s teškim telesnim povredama, a Kovačević je priveden i oduzet mu je pasoš.

Nakon što je porodica platila kauciju od 100 hiljada dolara, Kovačevića puštaju iz pritvora i on u konzulatu Srbije u Njujorku dobija privremene isprave s kojima beži iz zemlje.

Njegov beg prouzrokuje diplomatski skandal koji se rešava tako što Sjedinjene Države prepuštaju suđenje srpskom pravosuđu, dok država u tajnosti isplaćuje skoro million dolara, kako je zvanično saošteno, za trškove lečenja Brajana Štajnhauera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.