Lišeno slobode 11 osoba zbog kompjuterskih prevara

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lišeno slobode 11 osoba zbog kompjuterskih prevara

BEOGRAD – Srpska policija u akciji „Centrala” lišila je slobode 11 osoba zbog sumnje da su kompjuterskim prevarama oštetili nacionalne telekomunikacione operatere za više od 10 miliona evra, saopštilo je danas Mnistarstvo unutrašnih poslova.

Oni su uhapšeni u policijskoj akciji „Centrala”, izvršenoj u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i računarska prevara.

Osumnjičeni su od 2009. „kontinuirano, zloupotrebljavajući računarsku opremu posredstvom posebnih uređaja - SIM boksova, obavljali poslove 'bajpas terminacije' međunarodnog telefonskog saobraćaja, korišćenjem VOIP tehnologije na neregistrovanim pripejd mobilnim telefonskim priključcima domaćih mobilnih operatera”.

Na taj način su uticali na elektronsku obradu i prenos podataka „što je za rezultat imalo da se svaki poziv iz mreže nekog inooperatera realizuje od inostranstva do Srbije putem prenosa glasa preko internet protokola (VOIP) do takozvanih Gateway uređaja”.

„Ti uređaji su imali veći broj pripejd SIM kartica domaćih mobilnih operatera, čime se dalji poziv ka mobilnom pretplatniku u Srbiji ostvarivao kao nacionalni poziv sa domaće SIM kartice”, navodi se u saopštenju.

Međunarodna telefonska veza je tako zaobilazila legalne međunarodne rute i regularne interkomunikacijske vodove za odvijanje međunarodnog saobraćaja i evidentirala se kao nacionalna veza, objašnjava MUP.

„Na ovaj način nacionalni telekomunikacioni operateri oštećeni su za preko 10 miliona evra”, dodaje se u saopštenju.

Tokom akcije zaplenjena je velika količina računara, računarske opreme i identifikovano je više od „28.000 SIM kartica koji su korišćeni za izvršenje krivičnog dela”.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prethodno je rekao Tanjugu da akciju „Centrala” sprovode pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u koordinaciji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, na područiju Pančeva, Beograda i Niša.

Na tom slučaju, kako je dodao Dačić, radi 80 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Tanjug

objavljeno: 24.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MUP uhapsio 11 hakera

Izvor: Mondo, 24.Sep.2012

U policijskoj akciji "Centrala" Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije uhapšeno je 11 osoba zbog sumnje da su udruženo učestvovali u računarskim prevarama...Time su telekomunikacione operatere oštetili za više od 10 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo...Osumnjičeni su od 2009....

Nastavak na Mondo...

Saslušanja u "Centrali"

Izvor: RTS, 25.Sep.2012, 17:47

U nastavku akcije "Centrala" saslušani B. D. iz Beograda i M. C. iz Novog Sada zbog sumnje da su u saizvršilaštvu počinili računarske prevare. ..Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u nastavku akcije "Centrala", saslušali su u svojstvu osumnjičenih B. D. iz Beograda i M....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.