Lekarskim uverenjem protiv pretučene profesorke

Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarskim uverenjem protiv pretučene profesorke

Maloletni O. Z. organima gonjenja juče dostavio nalaz lekara, u kome piše da je u skandalu u školi „Nikola Tesla”, 16. juna, na času hemije, on zadobio povrede nosa, pa ispada da je on dobio batine od profesorke hemije

Sremska Mitrovica – Protiv učenika O. Z. E1 razreda Srednje tehničke škole „Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici okružnom tužiocu podnesena je krivična prijava zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << On je 16. juna napao i šamarao profesorku Mariju Mošić (62). Međutim tužilaštvo očekuje i krivične prijave protiv profesorke Marije Mošića i direktora škole Radovana Miljkovića, jer su prikrivali počinjeno krivično delo i tako počinili novo krivično delo – pomoć izvršiocu u prikrivanju već počinjenog dela.

Međutim, u ovoj priči došlo je do obrta. Prilikom inspekcijskog nadzora u školi, gradski prosvetni inspektor je konstatovao da je profesorka Marija Mošić prva udarila učenika O. Z., a da se posle toga učenik nedolično ponašao i uzvratio udarcima. Direktoru škole je naloženo da pokrene disciplinske postupke i protiv nastavnice i protiv učenika. Ovoj kontroli prisustvovali su i pokrajinski prosvetni inspektori Vesna Veljin i Sonja Stojaković.

S druge strane saznajemo da je maloletni O. Z. organima gonjenja juče dostavio i lekarsko uverenje, u kome se navodi da je u skandalu u školi „Nikola Tesla”, 16. juna, na času hemije, on zadobio povrede nosa, pa ispada da je dobio batine od profesorke hemije.

Vest da je otac maloletnog O. Z., inače ugostitelj, vlasnik poznate kafane „Raj”, ispisao sina iz škole je tačna. Direktor Radovan Miljković je potvrdio da je otac podigao dokumenta, da je to konstatovano u školskom dnevniku, ali da nije dobio ispisnicu. Nju će moći da podigne po završenom disciplinskom postupku u školi.

Opštinski prosvetni inspektor, kako kaže Zorica Gašpar, načelnik Gradske uprave za obrazovanje, u svom nalazu, pored ostalog konstatovao je da je „direktor škole Radovan Miljković preduzeo sve neophodne radnje za pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti profesorke i učenika, koji joj je udarao šamare”.

Saznanje da je profesorka prva udarila učenika O. Z. i da je učenik pribavio lekarsko uverenje da mu je povređen nos, baca novo svetlo na celu priču, koja je u Sremskoj Mitrovici glavna tema. Građani Sremske Mitovice različito reaguju, međutim, svi se slažu u jednom: to što se dogodilo u školi „Nikola Tesla” opasna je pojava i sudske i prosvetne vlasti moraju da do kraja utvrde punu istinu, ali i da svi akteri budu primerno kažnjeni.

Inače, u školi su u toku roditeljski sastanci, sednice nastavničkog veća, a zakazan je i sastanak školskog odbora. Analizira se rad svih, traže se uzroci nastalog stanja, jer konstatacija prosvetne inspekcije „da je ovom incidentu prethodio niz propusta, počevši od nedovoljno stručnopedagoškog nadzora, upozorenja na veliki broj slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja u kojem nužno treba da učestvuju i škola i učenici i roditelji”, jasno ukazuje da u ovoj školi treba nešto menjati u načinu rada.

J. Slatinac

-----------------------------------------------------------

Nastavnica prva udarila učenika

Novi Sad – Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje juče se oglasio povodom tuče nastavnice i učenika u Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla” u Sremskoj Mitrovici.

„Prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora u ovoj sremskomitrovačkoj školi od strane opštinskog prosvetnog inspektora, a u prisustvu pokrajinskih prosvetnih inspektora, konstatovano je da je nastavnica hemije Marija Mošić prva udarila učenika, da se zatim učenik nedolično ponašao i uzvratio udarcima. Zapisnikom prosvetne inspekcije, direktoru škole je naloženo da pokrene disciplinske postupke i protiv nastavnice i protiv učenika i da, u skladu sa utvrđenim činjenicama, preduzme mere iz svoje nadležnosti”, saopštili su iz ovog resora Izvršnog veća Vojvodine.

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje juče je predočio da je ovom incidentu prethodio niz propusta, počevši od nedovoljnog stručno-pedagoškog nadzora, to jest ukazivanja na problem velikog broja slabih ocena iz hemije, pa do odsustva preventivnog delovanja u kojem je neophodno da učestvuju i škola i učenici.

Ovaj pokrajinski sekretarijat juče je ovim povodom apelovao na direktore, psihološko-pedagoške službe u školama, prosvetne radnike, učenike i roditelje da zajednički i preventivno deluju na suzbijanju nasilja u školama koje uzima sve više maha, očito kao posledica eskalacije nasilja na svim nivoima u društvu koje se neminovno prenosi i u obrazovno-vaspitne ustanove.

S. Ž.

[objavljeno: 24/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.