Legija: Mogu da pobegnem iz zatvora

Izvor: Blic, 28.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legija: Mogu da pobegnem iz zatvora

Mogu da pobegnem, ali neću. Iz svakog zatvora se može pobeći. Izgleda da sam ja jedina budala u Srbiji koja se predala pravosudnim organima da bi rekla istinu - rekao je juče u završnoj reči Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

On se juče prvi put pojavi u sudnici sa majicom ispod sakoa na kojoj je bio amblem JSO, pa ga je Sudija Nata Mesarović pitala zašto se tako obukao.

- Nije mi bila namera da nekog plašim ili vređam - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Legija.

- To su otvorene čeljusti okrenuti prema predsedniku veća- primetila je sudija.

- Majicu sam obukao iz ličnog protesta jer je tužilac u završnoj reči omalovažavao, pa i vređao pripadnike JSO. Ako vam majica smeta, mogao bih da zakopčam sako.

- Mogli biste!

- U redu - rekao je Legija i zakopčao sako.

Prvooptuženi je juče tvrdio da je sa premijerom bio u prijateljskim odnosima i da nije imao nijedan motiv da ga ubije.

Ulemek je naveo da motiv nije mogao da bude osvajanje vlasti i opasnost od suđenja u Hagu.

- Ko je to hteo da napravi prevrat sa Ulemekom, Spasojevićem i Lukovićem, uz pomoć JSO, koja ima 200 ljudi. Do 12. marta sam bio primeran građanin, sva vrata su mi bila otvorena i mnogi su me zvali gospodinom - istakao je Ulemek.

On je tvrdio da nije izveden nijedan dokaz, niti je ijedan svedok izjavio da je organizovao kriminalnu grupu.

- Jedino postoji izjava malog Dušana Krsmanovića, koji je ovde predstavljen kao retardiran i ništa drugo. Ako sam bio neprikosnoveni šef, po logici stvari, morao sam da izdajem naređenja, da držim sastanke - kazao je Ulemek.

On je tvrdio da su nemačkim veštacima selektivno dostavljani dokazi i da su im pogrešno dati nalazi rana kod premijera i Milana Veruovića.

Povodom priznanja Zvezdana Jovanovića, Ulemek je rekao da je čudno da su policajci vodili Jovanovića u Bubanj potok, na Frušku goru i kod hale „Limes", a da ga nisu odveli u Gepratovu ulicu, odakle je, kako se navodi u optužnici, pogođen premijer. Ulemek je naveo da Jovanović u svom priznanju kaže kako je koristio meke metke, a da su veštaci utvrdili da su ostaci pronađenog zrna od tvrdog metka.

„Predaja bez dogovora"

Milorad Ulemek je tvrdio da nije bilo dogovora oko njegove predaje.

- Kažu da su tamo bili Jočić, Bulatović, ali i Tijanić, koji je valjda trebalo da snima špansku seriju, general Milošević i ministar Stojković. Ja ne znam za to. Ko je tada mogao sa mnom da napravi dogovor i da mi nešto obeća, kada sam imao onakve optužnice i kakva mi je to pomoć pružena - pitao je Legija.

„NIje pobuna, već protest JSO"

Milorad Ulemek je demantovao da je se JSO pobunila, već je tvrdio da je u pitanju protest jer su iskorišćeni za hapšenje dvojice haških optuženika. On je naveo kako su pokušali da optuže Vojislava Koštunicu zato što je rekao da „lekari protestuju u mantilima, a vojnici u uniformama". Dodao je kako nikom nije smetalo kada je država organizovala protest policije kada je uhapšen general Lukić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.