Ne izbacujte aktiviste iz kasarne

Izvor: B92, 14.Jan.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne izbacujte aktiviste iz kasarne"

Beograd -- LDP ocenjuje da je "izbacivanje" aktivista novosadskog Društvenog centra iz kasarne "Arčibald Rajs" u Novom Sadu neprihvatljiv način rešavanja problema.

"Svaku građansku inicijativu i aktivizam treba ceniti, poštovati i podržavati, a ne suzbijati tvrdoglavom i uskogrudom primenom prevaziđenih pravila službe i pozivanjem na komercijalne i imovinske interese kada većina sličnih objekata ne donosi nikakvu korist, nego košta državu i poreske obveznike", navedeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju LDP.

LDP smatra da to pitanje ne mogu rešavati MUP i vojna policija, niti se izgovor za akciju može tražiti u stavu ekstremističkih organizacija koje su pretile nasiljem, agresivnim zauzimanjem kasarne i obračunom sa mirnim aktivistima Društvenog centra.

"Novom Sadu, mladim i kreativnim ljudima u njemu, ovim je naneta šteta, a poruka koja je poslata društvu je depresivna i obeshrabrujuća", ocenjeno je u saopštenju.

LDP poručuje da Srbiji treba modernizacija, a da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije moraju biti aktivni deo tog procesa.

"Verujemo da postoji miran put dijaloga i nalaženja zajedničkog rešenja, kao što je čitav niz vojnih objekata širom zemlje ustupljen ili na drugi način učinjen dostupnim za civilne aktivnosti, studentske centre i domove ili ispostave drugih državnih organa ili agencija", navedeno je u saopštenju.

Članovi Društvenog centra juče su po zahtevu pripadnika vojne i civilne policije napustili novosadsku kasarnu "Arčibald Rajs", u kojoj su boravili od 22. decembra prošle godine u nameri da je pretvore u mesto okupljanja i delovanja različitih kulturnih organizacija.

Tu kasarnu, koja se nalazi u širem centru grada, pripadnici Vojske Srbije napustili su pre više od pola godine i ona je u nadležnosti Republičke direkcije za imovinu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Izbacivanje nije rešenje

Izvor: RTS, 14.Jan.2012

Pitanje kasarne "Arčibald Rajs" u Novom Sadu ne mogu rešavati MUP i vojna policija, navodi LDP u saopštenju povodom "izbacivanja" aktivista Društvenog centra iz te kasarne. ..Liberalno-demokratska partija ocenila je da je "izbacivanje" aktivista novosadskog Društvenog centra iz kasarne "Arčibald...

Nastavak na RTS...

NS: Ojačana kapija kasarne

Izvor: B92, 15.Jan.2012, 15:05

Novi Sad -- Vojska je ojačala kapiju novosadske kasarne iz koje je izbačena grupa omladinskih aktivista koji su je samovoljno zaposeli decembra...Ispred kasarne "Arčibald Rajs" više nema protesta kakvih je bilo od petka, kada su vojna i civilna policija izbacile aktiviste...Postavljen je natpis da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.