Kusturica: Nisam u sukobu   interesa

Izvor: Blic, 05.Maj.2009, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kusturica: Nisam u sukobu interesa

Napad na rendžera poslednji je u nizu incidenata u vezi s proširenjem granica Parka prirode Mokra Gora. I dok meštani okolnih sela tvrde da je Ustav prekršen i da je njihovo osnovno pravo na svojinu - ugroženo, predstavnici vlasti tvrde da nisu uradili ništa na štetu građana. Sukobu između slavnog reditelja Emira Kusturice i Vlade Srbije s jedne strane i vlasnika parcela na Mokroj Gori s druge, bila je tema sinoćne emisije „Insajder” na TV B92.

Sve je počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 2004. godine, kada je Kusturica u Mokroj Gori snimao film „Život je čudo”. Kusturici se svidela lokacija, pa je kupio brvnaru. Sledeće godine vlada Vojislava Koštunice odlučila je da Mokru Goru, odnosno četiri hiljade hektara od kojih je hiljadu bilo u privatnom vlasništvu, proglasi parkom prirode kojim će upravljati Kusturica. Tri godine kasnije, Vlada Mirka Cvetkovića posed kojim upravlja Kusturica proširuje na 11.000 hektara, od kojih je 6.388 hektara u privatnom vlasništvu.

Meštani za „ Insajder” tvrde da je njihovo pravo na svojinu ugroženo i da na svojim parcelama ne mogu da rade ili grade šta žele, a da parku plaćaju takse za sve i svašta.

- Nisam ja u sukobu sa meštanima. Oni su u sukobu sa državom Srbijom, a ja sam tu da štitim interese države. Vlada je odlučila da sa šest poveća zaštitnu sredinu na 10 odsto. Mene je stavila na jedno mesto koje je, po mnogo čemu, ogledno, ali ja sam tu da štitim interese Srbije, kaže u razgovoru za „Insajder” Emir Kusturica, reditelj i direktor Parka prirode Mokra Gora.

Kusturica je, navodi „Insajder”, vlasnik firme „Lotika” u čijem vlasništvu je Drvengrad i skijalište „Iver”. Te dve lokacije, koje su u njegovom privatnom vlasništvu, nalaze se na području koje je proglašeno za prirodno dobro kojim upravlja Vladino preduzeće „Mokra Gora” d.o.o., čiji je direktor takođe Kusturica.



To je sukob interesa?


- Šta je sukob interesa?



Da budete direktor Vladinog preduzeća i svoje firme.

- Žao mi je, devojko, ali sve te vaše doskočice, koje su meni vrlo simpatične, a vi posebno, one se razbijaju o oblake" Sve ovo što vi govorite je nešto kroz šta smo mi već prošli.



Kako je došlo do toga da vi postanete direktor preduzeća koje je osnovala Vlada?


- Ideja Vlade Srbije.



Je li bio neki konkurs?


- Šta je li bio?



Konkurs?

- Ne znam da li je bio konkurs. Mislim da nije bio. To je odluka Vlade u koju ja ne ulazim.



Kako odgovarate na optužbe da vam je sve to omogućeno zato što ste bliski Koštunici i DSS-u?

- Ne znam. Koštunica je bio na vlasti, ali nije bio sam, bila je koalicija, a među njima i demokrate.



Prema uredbi Vlade, imate razna ovlašćenja, pa i to da odlučujete ko kako treba da se ponaša?


- Ma dajte, molim vas. To je nešto što je prepisano iz ostalih uredbi.



Ne, ovo je uredba Vlade za ovu oblast.


- Ali vi kažete da ja određujem, kako određujem?



Aktom iz stava jedan ovog člana potvrđuje se"

- Divno čitate. Tako je. To je ono što je u našem pravilniku o unutrašnjem redu, na šta je saglasnost dalo nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine, prepisano iz jednog od 614 postojećih dobara. Ja sam vaš službenik. Ja sam deo kiseonika koji vi udišete zahvaljujući šumama koje ja čuvam. A propise sprovodim u delo.



Kako sprovodite? Na primer, ja sad imam 20 hektara svoje šume i hoću to da prodam. Moram li vas da pitam za dozvolu?

- Ne dajem ja dozvolu, dajem mišljenje o tome u kojoj meri možete da, na primer, gradite u drugoj i trećoj zoni zaštite. Onda opština Užice i republika.

Prvo vi dajete mišljenje, pa opština?

- Nije važno ko je prvi.



Ali vi morate da odobrite?

- Krajnja instanca je opština. Ovde se stvara laž da je meni data planina, ne uzimajući u obzir da je ovo jedno od 614 zaštićenih dobara, da ja ovde unutar jedanaest hiljada hektara imam svoju privatnu teritoriju kao mnogu drugi, ali sam daleko od toga da imam stotine hektara kao mnogi drugi - tvrdi Kusturica.

"Insajder”: sporne takse, rendžeri...

KUSTURICINI RENDŽERI

Meštani navode i da njihovu imovinu od njih samih „štite” naoružani rendžeri kojima rukovodi Kusturica. Policijska Uprava u Užicu navodi da je 16 nadzornika ispunilo zakonske uslove za obavljanje poslova nadzornika, dok petorica radnika nije ispunilo zakonske uslove za nošenje oružja. Kusturica navodi da rendžeri štite interese države, od koje su iz budžeta dobili 25 miliona dinara. „Insajder” je po zakonu o dostupnosti informacija došao do podatka da je preduzeću „Mokra Gora” taj novac isplaćen protivno svim propisima.

IVANA DULIĆ: KUSTURICA NAGRAĐEN PARKOM

Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić u izjavi za „Insajder” kaže da je Vlada, iako su se protivili JP „Srbijašume” koja gazduje šumama i Ministarstvo poljoprivrede u čijoj su nadležnosti bile šume, tim parkom „u stvari nagradila Kusturicu zaslugama za narod” i da dok je ona bila u ministarstvu parku nije data nikakva saglasnost. Ona tvrdi da se jednom sastala s Kusturicom, koji joj je preneo da su mu u kabinetu premijera Koštunice rekli da ona ima diskreciono pravo da mu da na korišćenje 7.000 hektara šume. Slavni reditelj, međutim, tvrdi da je Dulićevu molio za pomoć u vezi regulacije lovišta jer je imala diskreciono pravo da to lovište vrati u „Srbijašume”.

SUKOB INTERESA

Direktor Republičke agencije za prostorno planiranje dr Borislav Stojkov, predstavljajući juče strategiju prostornog razvoja Srbije, kazao je juče u Užicu da je na području Tare primetan sukob privatnih i ličnih interesa.

- Tokom četiri dana boravka u mokrogorskom kraju sagledamo sam celu situaciju u vezi sa zaštitom Tare i Šargana. Razgovarao sam i sa meštanima, akterima, stručnjacima, registrovao brojne negativne pojave na tom prostoru. Radi se o sukobu privatnog i javnog interesa koji može da se reši. Ne bih hteo detaljnije o tome, spremiću informaciju za Vladu Srbije, pa ćemo nakon toga da pokrenemo ozbiljniju inicijativu - kazao je Stojkov.

V. L.

KONTROLA PRIHODA OD TAKSA

Prema navodima „Insajdera” Park prirode je na svojoj skupštini podneo predlog o plaćanju taksa za pruge, vodovode po dužnom metru, vikendice, prodavnice, trafike, šatre... Skupština preduzeća „Mokra Gora” donela je odluku da se naplaćuje ekološka taksa - naknada za prolazak motornih vozila kroz Mokru Goru i to na graničnom prelazu Kotroman.

ISTORIJAT SUKOBA ZBOG MOKRE GORE

Septembar 2004. - Emir Kusturica snimao film „Život je čudo” u Mokroj Gori. Premijera, na koju je došao ceo državni vrh, održana je u Drvengradu. Kusturici se svidela lokacija, pa je kupio brvnaru.

2005. - Vlada Vojislava Koštunice osnovala je svoje preduzeće „Mokra Gora” d.o.o. a za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila oko četiri hiljade hektara.

februar 2006. - Vlada donela rešenje da Parku prirode iz sredstava tekuće budžetske rezerve isplati 25 miliona dinara. Odluka je doneta uprkos činjenicu da su samo dva dana ranije stručne službe Vlade ukazale na to da se iz budžeta ne mogu finansirati plate i redovna delatnost parka.

Septembar 2008. - Vlada odobrila da se proširi zemljište kojim će, kao prirodnim dobrom, upravljati Emir Kusturica na ukupno 11.000 hektara. Vlada je odlučila da prirodnim dobrom proglasi i 6.388 hektara privatnog vlasništva, i to bez ikakvih konsultacija sa vlastima u Užicu na čijem se području nalazi to prirodno dobro.

12. septembar 2008. - Više od 200 meštani četiri sela, Kremana, Bioske, Vrutaka i Stapara, skupilo su se da izraze protest protiv proširenja Parka prirode. Izrekli su niz vulgarnosti na Kusturičin račun.

17. septembar 2009. - Kusturica se odrekao titule počasnog građanina Užica. Kasnije je optužio gradonačelnika Jovana Markovića da se otvoreno stavlja na stranu Kremanaca.

28. septembar 2009. - Sedam članova saveta mesne zajednice Kremna podnelo je ostavke kako bi paralisalo rad ovog tela na čijem se čelu nalazi Radan Spasić, kome se zamera saradnja sa Kusturicom.

13. april 2009. - Kusturica predstavio „belu knjigu” divlje gradnje na području Tare, u kojoj je evidentirano 140 bespravno izgrađenih ili započetih objekata. Meštani najavili da će odgovoriti „crnom knjigom” koja će obuhvatiti sve navodne Kusturičine mahinacije u Mokroj Gori.

Novi incident u Mokroj Gori

Pretučeni rendžer zatekao mrtvog zeca na automobilu

UŽICE - Kremanac Marko Resimić (22), zaposlen kao rendžer u Parku prirode Mokra Gora, koji je u noći između subote i nedelje lakše povređen kada je na njega bejzbol palicom nasrnuo V. N. (26), takođe meštanin Kremana, juče ujutro ostao je zatečen kad je na haubi svog automobila video - mrtvog zeca.



Resimić smatra da je jedini razlog najpre dobijenih batina a zatim i poruka preko mrtve životinje to što je zaposlen kao nadzornik u Parku prirode čijem se proširenju protivi veliki broj Kremanaca.

Događaji koji su se proteklih dana zbili u Kremnima tek delimično su izazvali pompu u selu najpoznatijih srpskih proroka, čiji su se meštani odavno podelili na one koji se protive proširenju Mokre Gore i na one koji se zalažu da ovo područje uđe pod zaštitu Parka na čijem je čelu Emir Kusturica. Podeli je kumovala uredba Vlade Srbije donesena prošlog leta, kojom se granice Parka šire na još osam hektara, što su na nož dočekali brojni stanovnici Kremana i okolnih sela koji ne dozvoljavaju da njihova imanja na Tari uđu u sastav Mokre Gore i da ih nadziru Kusturičini rendžeri. Tako, prebijanje Marka Resimića jedni su juče tumačili kao nasrtaj na rendžera iz mržnje prema reditelju, a drugi su to videli kao običnu kafansku tuču.

Po rečima Marka Resimića, tuča u kojoj je lakše povređen zbila se pre tri noći u kafiću „Atos” u Kremnima.

- Najpre mi je dok sam ulazio u kafić prišao V. N., pitao me šta je moj problem i udario mi šamar. Stvari su se tu nekako stišale, ali malo kasnije kada sam izašao do automobila i ponovo pošao u „Atos”, na vratima me sačekao V. N. Udario me je bejzbol palicom u glavu. Pao sam na pod, posle čega me je još pet-šest puta udario po leđima i rukama, psujući mi majku rendžersku - kaže Resimić, kome je iste noći ukazana pomoć u užičkoj Hitnoj pomoći.

Prema saznanjima „Blica”, užička policija prekjuče je privela i saslušala V. N. i pronašla palicu kojom je batinao Resimića.

Pošto je pretprošlu noć prespavao u Užicu, Resimić se juče vratio u Kremnu i na svom automobilu, koji je ostao na parkingu u centru sela, našao mrtvog zeca.

- To nije ništa drugo nego pretnja ne samo meni već svoj sedmorici rendžera iz Kremana koji radimo u Parku prirode. Mi se već duže vreme osećamo ugroženim od naših komšija koji ne priznaju Park u novim granicama - kaže Resimić.

Komično je juče izgledala scena u centru Kremana kada su policajci obilazili oko Resimićevog automobila, pokušavajući da utvrde kako je zec stradao i ko ga je stavio na vetrobran. Kasnije je telo životinje prebačeno u veterinarsku stanicu, gde je konstatovano da je stradala pod točkovima nekog automobila.

Kremanac Radan Spasić, takođe jedan od rendžera, kazao je juče da se iza napada i provokacija na račun njegovog kolege krije pet-šest njihovih komšija.

- Svašta im pričaju, pobunjuju ih nebulozama, da više neće moći da gazduju svojim imanjima, da kose travu ili idu u lov - tvrdi Spasić.

Predsednik Mesne zajednice Kremna, međutim, ima drugo viđenje ovog događaja.

- U pitanju je obična kafanska tuča komšija i nema nikakve veze sa činjenicom da Resimić radi u Parku prirode - veli Janković.

Povodom svega što se zbilo juče se oglasio i Park prirode Mokra Gora, objasnivši da Resimić te noći nije bio u uniformi niti na službenoj dužnosti. Sa Mećavnika podsećaju da su Kremanci pre nekoliko meseci sekirama isekli tablu koja označava teritoriju pod zaštitom države.

„Nakon najnovijeg incidenta u kome je sekira zamenjena palicom a tabla Parka zamenjena glavom pripadnika službe nadzora, pozivamo nadležne da što pre utvrde sve okolnosti incidenta,” piše u saopštenju.

V. Lojanica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.