Krivične policajcima za ubistvo 53 Albanaca u Pokleku

Izvor: Večernje novosti, 17.Avg.2015, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivične policajcima za ubistvo 53 Albanaca u Pokleku

BEOGRAD - Fond za humanitarno pravo (FHP) podneo je danas krivične prijave protiv dva pripadanika policije zbog sumnje da su 17. aprila 1999. godine u selu Pokleku, opština Glogovac, ubili 53 albanska civila. Kako je saopšteno iz FHP-a, krivična prijava je podneta protv dva NN pripadnika 86. odreda Posebnih jedinica policije (PJP) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Prijave su, kako se navodi, podnete i protiv nekadašnjeg komandanta tog odreda Dragana Obradovića i komandanta čete, kojoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << su NN izvršioci pripadali, zbog nesprečavanja zločina, odnosno nekažnjavanja počinilaca. Uz krivičnu prijavu, Tužilaštvu za ratne zločine dostavljeno je 26 dokaza, među kojima su izjave preživelih i dokumenta VJ i MUP-a. U obrazloženju FHP-a se navodi da su pomenutog datuma, oko 16 časova, dva pripadnika 86. odreda PJP ušli u dvorište Sinana Mukoljija u Pokleku, u čijoj kući se krilo 59 osoba iz komšiluka i izbeglica - mahom žena, dece i staraca. Mukolji je, dodaje se, izašao iz kuće i pripadnicima PJP rekao da se u njegovoj kući nalaze uglavnom žene i deca, na šta su mu oni naredili da ih sve izvede sa rukama podignutim u vis. ''Kada su svi izašli u dvorište, policajci su ih pretresli, a zatim su im naredili da se vrate u kuću i da zatvore vrata, dok su u dvorištu zadržali samo Mukoljija i Imera Elšanija", napominje se u saopštenju. Nakon nekoliko minuta, dodaje se, civili koji su bili u kući čuli su rafale iz dvorišta koji su dopirali iz pravca gde su ostali zadržani Sinan i Imer, koji su tom prilikom ubijeni. Prema navodima FHP-a jedan od policajaca je potom razbio prozor na sobi u kojoj su se nalazili žene, deca i starci, zatim je naglo otvorio vrata i u sobu ubacio bombu koja je odmah eksplodirala, a posle jednog ili dva minuta i drugu. Nekoliko minuta potom, tvrdi se u obrazloženju FHP-a, isti policajac je ušao u sobu proveravajući ima li preživelih. One koji su bili živi ubijajo je, kako se navodi, rafalima iz automatske puške. FHP tvrdi da su policajci, nakon ubistva tela civila zapalili. ''Četiri osobe, među kojima i dvogodišnje dete, koje su preživele bombe i rafale ali nisu na vreme napustile sobu, zapaljene su žive. Većina dece imala je manje od sedam godina, a ubijene su i dve jednogodišnje bebe. Šest osoba je preživelo'', navodi se i dodaje da do danas za taj zločin niko nije odgovarao.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Krivična prijava protiv Veroljuba Stevanovića

Izvor: B92, 18.Avg.2015, 11:17

Protiv bivšeg gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića podneta je krivična prijava zbog sumnje da je izvršio višemilionske pronevere, javlja RTS...Te malverzacije su navodno izvršene u otuđenju gradskog građevinskog zemljišta...Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić rekao je na konferenciji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.