Izvor: B92, 24.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krivična prijava protiv lekara

Novi Sad -- Podneta krivična prijava protiv bivšeg načelnika Odeljenja za intenzivnu negu Instituta za plućne bolesti Vojvodine Save Nenića.

Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine Aleksandar Milovančev podneo je, ispred Instituta, krivičnu prijavu zbog, kako se navodi u prijavi, više krivičnih dela, među kojima i teško ubistvo iz koristoljublja. Nenić demantuje sve navode i kaže da svoju nevinost može i dokumentovati.

Bivši načelnik Odeljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intenzivne nege na plućnom institutu Sava Nenić tereti se da je nad pojedinim pacijentima vršio eksperimente i koristio ih za neovlašćeno testiranje pojedinih lekova, čime je oštetio njihovo zdravlje, ali i da je nad jednom pacijentkinjom, višestrukim povećanjem doze morfijuma koju je primala, izvršio eutanaziju.

"Radi se o delu eutanazije ili ubistva iz samilosti, davanjem veće doze morfijuma u kratkom periodu. Žao mi je što je do ovoga došlo, da se ventilira na ovaj način u javnosti. Podneli smo prijavu Okružnom tužilaštvu u Novom Sadu sa mnogo materijala, ne samo dve-tri strane već se radi i o dokaznom materijalu", kazao je Milovančev.

Nenić demantuje sve navode optužnice i kaže da je jedan od lekova koje je koristio, a za čije se neovlašćeno testiranje tereti, bio na analizi u više ustanova u našoj zemlji, pa tako i u kameničkom Institutu, dok je drugi lek upotrebljen uz saglasnost brata pacijentkinje, a na osnovu iskustva iz sveta. On posebno negira navode o eutanaziji.

"Mogu samo da tvrdim da sam učen, a i ja pokušao da prenosim svoje iskustvo, da se borimo isključivo za medicinu činjenica odnosno vodiče medicinske prakse koji su zasnovani na svetskim standardima. Svakom belom mantilu je poznato da je reč eutanazija nešto čega se svaki doktor ježi, jer ubistvo ne ide uz beli mantil", rekao je Nenić.

Nenić kaže da je neobično da ceo slučaj dođe do javnosti nakon četiri godine i dodaje da tada niko od troje lekara, koliko ih potpisuje svaku otpusnicu i umrlicu, nije primetio bilo šta sporno u dokumentaciji.

I direktor i bivši načelnik Intenzivne nege plućnog Instituta tvrde da imaju dokumentaciju koja potkrepljuje njihove tvrdnje i koja dokazuje da su u pravu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.